Обяснено: Недостатъкът на ЕС в глобалната надпревара за критични суровини

...
Камион минава през литиевата мина Albermarle в пустинята Атакама в
Коментари Харесай

Камион минава през литиевата мина Albermarle в пустинята Атакама в Чили, понеделник, 17 април 2023 г. Камион минава през литиевата мина Albermarle в пустинята Атакама в Чили, понеделник, 17 април 2023 г. - Авторско право AP Photo/Rodrigo Abd от Публикувано на 08/08/2023 - 16:34

ЕС е силно зависим от трети държави за суровините, необходими за осъществяване на своя енергиен преход и цифрова трансформация.

Войната на Русия в Украйна и необходимостта да се откаже от изкопаемите горива, за да постигне целите за климата, подтикнаха ЕС да ускори зеления си преход през последните месеци, но също така го принудиха да признае зависимостта си от достъпа до критични сурови материали.

РЕКЛАМА

В глобалната надпревара за суровини ЕС е изправен пред множество предизвикателства.

Първото е Китай, който наскоро започна да ограничава износа на галий и германий, два метала от съществено значение за производството на полупроводници, в отговор на западните ограничения върху достъпа на Пекин до микропроцесорни технологии.

ЕС счита и двата материала за изключително стратегическо значение. Освен полупроводници и други електронни устройства, те се използват за военни приложения като противоракетна отбрана и радарни системи.

Ограниченията на Пекин идват като остро предупреждение, тъй като ЕС се опитва да разнообрази и увеличи вътрешните доставки на суровини за намаляване на зависимостта от трети държави.

Разчитане на държави с „слабо управление“

Но диверсифицирането на веригите за доставки може да означава, че ЕС трябва да доставя тези материали от държави, които не се придържат към същите стандарти.

Последните данни сочат, че доставките на ЕС са силно зависими от държави с ниско ниво на управление, въз основа на показатели, включително политическа стабилност, върховенство на закона и контрол на корупцията.

Критичният суров ресурс на ЕС Законът за материалите (CRMA), приет през март тази година, постановява, че стратегическите проекти на ЕС за увеличаване на доставките трябва да бъдат оценявани, като се вземат предвид всички аспекти на устойчивостта, включително опазване на околната среда, социално отговорни практики и зачитане на правата на човека, като правата на жените .

Но много държави, захранващи доставките на ЕС, не са в съответствие с европейските ценности. Това поражда опасения относно въздействието върху местните общности, където се добиват материали, както и потенциалната експлоатация на природни ресурси.

Например, Демократична република Конго, чиито показатели за управление са сред най-ниските в свят, доставя 63% от кобалта в ЕС, който е от съществено значение за производството на батерии за електрически превозни средства.

Диверсифицирането на доставките е предизвикателство

ЕС също е силно зависим от отделни държави за ключови материали като магнезий (Китай, 97%), литий (Чили, 97%), иридий (Южна Африка, 93%) и ниобий (Бразилия, 92%). Тези зависимости правят веригите за доставки уязвими.

Законът за критичните суровини има за цел да гарантира, че никоя трета страна не осигурява повече от 65% от годишното потребление на която и да е суровина в Съюза.

РЕКЛАМА

Но диверсифицирането на доставките е сложно, когато рафинериите за много основни материали са монополизирани от една или повече световни сили. Китай доминира на пазара за рафиниране на много критични суровини.

Нахлуването на Русия в Украйна и последвалата енергийна криза показаха острите опасности от прекомерната зависимост от доставките на суровини. Все по-антагонистичната позиция на Китай и политическата нестабилност в много африкански страни също послужиха като напомняне за крехкостта на търговските отношения на ЕС.

Спираловидно глобално търсене

Търсенето на суровини е расте рязко, докато развитите страни се надпреварват да дигитализират и декарбонизират своите икономики. Това може да се случи само при достатъчно предлагане на суровини, което означава, че страните трябва да увеличат мащаба на операциите по добив, рафиниране и рециклиране.

Глобалното търсене на литий, например, се очаква да се увеличи смайващите 89 пъти до 2050 г. , според Европейската комисия. Търсенето на галий ще се умножи 17 пъти през същото време.

Законът за критичните суровини поставя цели за Съюза да извлича 10%, да обработва 40% и да рециклира 15% от годишното си потребление на суровини до 2030.

РЕКЛАМА

За да постигне тези цели и да се конкурира на световната сцена, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС трябва да ускори инвестициите в научноизследователска и развойна дейност, като признава, че глобалният дял на блока в разходите за научноизследователска и развойна дейност е намалял с 10% през последните 20 години.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР