Обвиняват Зукърбърг, че има кръв по ръцете си заради продукт,

...
Обвиняват Зукърбърг, че има кръв по ръцете си заради продукт,
Коментари Харесай

Греховете на фейсбук

Обвиняват Зукърбърг, че има кръв по ръцете си поради артикул, който убива хора, той се извини обществено на потърпевшите от мрежата
Tрилиони в банковите сметки на основателите и вложителите. Начин за свързване с приятелите. Дигитално място за предпазване на фотоси. Мястото, в което си станал инфлуенсър. Мултипликация на подправени вести. Укриване на данни за опити за съветска интервенция в изборите за президент на Съединени американски щати. Скандали с персоналните данни на ползвателите. Извинение от създателя му Марк Зукърбърг към родителите и децата, жертви на полово принуждение... С какво тъкмо ще запомните фейсбук в първите 20 години от съществуването на обществената мрежа зависи от това какво ви се е случвало в нея.

Тя се ражда от втория опит на 4 февруари в едно общежитие в американския университет “Харвард ”. Всичко стартира година по-рано като Facemash, онлайн услуга за студенти, в която да разгласяват фотоси и да се харесват на своите състуденти. Само два дни след основаването ѝ тя е затворена. Въпреки късото битие на приложението 450 души се записват във Facemash.



Този триумф накара Зукърбърг да записва http://www.thefacebook.com през януари 2004 година След това основава новата обществена мрежа със състудентите си Едуардо Саверин, Дъстин Московиц и Крис Хюз. В началото уеб сайтът е единствено за учещите в “Харвард ”. Те можели да разгласяват свои фотоси и персонална информация за живота си като графика на лекциите си и клубовете, към които принадлежат.

Популярността на обществената мрежа нараства и от 1 март и студенти от други влиятелни учебни заведения като университетите “Йейл ” и “Станфорд ” могат да се причислят.

До юни 2004 година повече от 250 000 студента от 34 учебни заведения употребяват платформата и през същата година огромни корпорации като компанията за кредитни карти MasterCard стартира да заплаща за реклами на уеб страницата.

През 2005 година е въведено тагването на хора по фотоси, качени от други консуматори, и уеб сайтът е отворен за всички учещи. Година по-късно и това условие пада и ограничаването е човек да има навършени 13 години. То е годно и през днешния ден.

Две са основните събития за фейсбук през 2006 година Първо Зукърбърг се съгласява да продаде уеб страницата на онлайн колоса “Яху ” за 1 милиарда $. Сделката пропада, защото оттова намаляват офертата до 750 млн. $. Така Зукърбърг резервира уеб страницата. Тогава във фейсбук е пуснат интерфейс за програмиране на приложения, тъй че айти експерти да могат да пишат програмен продукт, който потребителите да могат да употребяват непосредствено в уеб страницата. Така се появяват известните игри в обществената мрежа.

През февруари 2012 година “Фейсбук ” стана обществена компания. Първичното обществено предложение (IPO) през май събра 16 милиарда $, което му дава пазарна стойност от 102,4 милиарда $.

В идващите 2 години бяха купени и приложенията за бързи известия WhatsApp и за фотоси instagram.

И до момента в който формалната история звучи скучно, липсват обичаните на читателите на жълта преса секс, кръв и кавги, то в историята на фейсбук такива има съвсем от първия ден.

Още в първите дни на компанията против нея е издигнат правосъден спор от някогашни съкурсници на Зукърбърг в “Харвард ” — Камерън и Тайлър Уинклевос и Дивйе Нарендра. Те настояват, че Зукърбърг е откраднал концепцията им за фейсбук, вземайки за основа обществената мрежа Connect U. В рамките на този развой те получават 1,2 милиона акции от новата обществена мрежа.

И до момента в който разногласия за хрумвания са чести в бизнеса, то за фейсбук свадите занапред предстоят. Постоянно постъпват тъжби, че някой е основал подправен профил с непознати фотоси и име и петни репутацията на същинския човек. Често жертвите са знаменитости.

Тогава фейсбук вкарва функционалността за верификация на профилите на звездите, като към същинските се прибавя синя отметка. Днес и елементарните консуматори могат да я имат, само че против месечен абонамент.

Прокрадват се и обвинявания за полов тормоз, само че от фейсбук показват, че те нямат общо, а са единствено среда и никой не вини домоуправителя, в случай че жена бъде нападната в жилището си. Подобна е и пасивността около разкритията от 2014 година, че ветерани от армията на Съединени американски щати употребяват секрети групи, с цел да качват порно за възмездие с някогашните си половинки.

Краят на промушването сред капките настава през 2017 година Тогава фейсбук за първи път е упрекнат в разпространяването на подправени вести и дезинформация по време на президентските избори в Съединени американски щати година по-рано. В началото абсурдът наподобява, че ще мине леко. Линковете в последна сметка се споделят от потребителите, а триенето им би било цензура.

Нов скандал по сходна тематика обаче раздрусва компанията през 2018 година Тогава стана известно, че английската консултантска компания “Кеймбридж Аналитика ” е получила достъп до персоналните данни на 87 милиона консуматори на фейсбук, с цел да се намеси в изборите и да помогне на Доналд Тръмп да ги завоюва.

Зукърбърг даже трябваше да приказва пред американския Сенат. Той признава виновността на сдружението. “Ние допуснахме доста неточности в ръководството. Но аз мисля, че е невероятно да се измине пътят от компания, основана в общежитие, до голяма корпорация, без да се създадат грешки„, споделя Зукърбърг.

Но въпреки в Сената да му се размина, съгласно финансовите анализатори, след първите вести за абсурда с “Кеймбридж Абалитика ”, Зукърбърг е изгубил съвсем 13 милиарда $ от личното му положение, заради срутва на акциите на фейсбук. То е намаляло от 75 милиарда на 62,2 милиарда $.

Нов гвоздей в ковчега - през 2018 година се вижда внезапен отвод на младите да употребяват фейсбук, е следствие на в. “Ню Йорк Таймс ”. В него се показва, че фейсбук освен е знаел за опитите на Русия да се намеси в изборите в Съединени американски щати при започване на 2016 година, само че е изчакал повече от една година преди да показа тази информация. Това ставало посредством уеб сайтове за подправени вести, спонсорирани постове и даже тролове, които лобирали за Тръмп. Заради абсурда от фейсбук към този момент поставят предизвестие към новините, за които се счита, че са подвеждащи или прям фалшив.

Но това не бе всичко за 2018 година Тогава се разбра и че основният действен шеф на компанията Шерил Сендбърг е провел лобистка акция. Тя удряла конкурентните софтуерни компании и Джордж Сорос. Всички отрицателни изявления за тях се разпространявали от логаритмите, а сериозните към фейсбук се показвали на доста малко хора.

Година по-късно фейбсук, непрекъснато упрекван, че в него се споделят апели към принуждение, стана първият уебсайт, излъчвал онлайн терористична офанзива. На 15 март в новозенландския град Крайстчърч Брендан Тарант умъртви 51 души и рани 40 в 4 джамии в града с автоматите си, до момента в който предаваше всичко в социлната мрежа. 36-минутното видео със зверствата не бе спряно, а по-късно цели 18 часа по-късно продължаваше да се споделя. Именно поради шерванията фейсбук отнесе рецензии. Алгоритмите би следвало за минути да блокират всички такива клипове. Социалната мрежа бе упрекната, че е оставила видеата толкоз време, защото този път жертвите са мюсюлмани, атакувани от християнин, а не противоположното.

Но нищо от това не съумя да накара Зукърбърг да се извини. Това стана едвам на 1 февруари тази година, а мотивът бяха поредност от случаи с деца, жертви на полово принуждение в уеб страницата. Някои от тях са били подмамвани от педофили, правещи се на техни връстници, да споделят свои интимни фрагменти. Други пък даже са били жертви на физически похищения. Случаите станаха толкоз доста, че Зукърбърг отново бе извикан в Сената на Съединени американски щати, с цел да дава отговор по какъв начин обществените мрежи въздействат на децата.

Съжалявам за всичко, което преживяхте. Ужасно е. Никой не трябва да минава през нещата, които са претърпели вашите фамилии, и по тази причина влагаме толкоз доста и ще продължим да поставяме старания в цялата промишленост, с цел да сме сигурни, че никой няма да преживее нещата, които са претърпели вашите фамилии, каза милирардерът на децата и техните родители. Изслушването разглеждаше случаи на онлайн половата употреба на деца, като в него участваха и изпълнителните шефове на други обществени мрежи, а в особено видео деца разказваха по какъв начин са станали жертви на онлайн тормоз и различен тип злоупотреби.

Председателят на комисията Дик Дърбин укори платформите, че не съумяват да защитят децата, а републиканският сенатор Линдзи Греъм сподели на Зукърбърг, че има кръв по ръцете си поради артикул, който убива хора.

Зукърбърг и други изпълнителни шефове на обществени медии акцентираха своите процедури за сигурност на децата онлайн. По-рано “Мета ” - компанията зад фейсбук бе прекръстена по този начин през 2021 година, съобщи, че е похарчила 5 милиарда $ за сигурност и сигурност през 2023 година

Изпълнителните шефове обявиха още, че ще работят със законодателната власт, родителите, организациите с нестопанска цел и правоприлагащите органи за отбрана на малолетните. Зукърбърг отхвърли да се ангажира с предлагането на Хоули да сътвори фонд за обезщетение на жертвите.

Дали това ще стане, не е ясно. Приоритет на фейсбук през днешния ден е развиването на метавселената. А какви кавги разпали тя, ще прочетете в съботния етюд на “24 часа ” на 6 февруари 2044 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР