Обвиняемите за изчезналите милиони за строителството на магистрала Хемус вече

...
Обвиняемите за изчезналите милиони за строителството на магистрала Хемус вече
Коментари Харесай

Как и къде изчезнаха милионите за АМ Хемус

Обвиняемите за изчезналите милиони за строителството на автомагистрала " Хемус " към този момент са деветима. И въпреки да бе дадено от прокуратурата, че детайлности за това следствие ще бъдат обявени, до момента това не се е случило.

Схемата обаче на цялата интервенция е явна, излиза наяве от следствие на Медиапул .. Парите идват от бюджета. След това се трансферират на държавното сдружение " Автомагистрали ", което, най-малко официално, се води строител на пътища. То обаче не разполага нито с техника, нито с личен състав да строи. По закон " Автомагистрали " не може да употребява подизпълнители, само че може да подписва контракти за наем на машинизация, чиновници, доставки и така нататък с частни компании, които избира на мрачно, по свои лични критерии. При ръководството на Бойко Борисов, до момента в който той въодушевено обикаляше с джипа да наглежда градежа на пътища и да се снима с служащи, въпросът на кого и защо заплаща бе ревностно защитавана загадка.

Така внушителни суми за строителството на автомагистрала " Хемус " и други предпочитани планове се раздаваха без никакъв обществен надзор през държавната компания " Автомагистрали " на частни компании.

След като е избрала частните компании, с които да подписа наеми, " Автомагистрали " стартира да им превежда предплатено средствата за строителство. В момента, в който парите отидат в сметките на частните сдружения, те поемат по дълъг и впримчен път от прехвърляния, с цел да бъдат изтеглени най-после в брой и да изчезнат в незнайна посока. Става дума за стотици милиони левове.

Ясни са и компаниите, получили предплатени заплащания, както и сумите, които са влезнали в сметките им. Те са от районите на Благоевгрд, Монтана и София. Ясни са и пълномощниците които са теглили на каса големи суми. Сред обвинените са притежател и създател на огромна строителна компания от Благоевград с букви Х.С., както и строителен предприемач от района – В.В. Обвинения са повдигнати и на различен шеф на строителна компания – М.П. Тя също ще дава отговор като подстрекател.

Останалите петима обвинени са или притежатели на компании, взели участие в прехвърлянето на парите, или упълномощени от тях да изтеглят сумите на каса. Един участник в схемата е мъртвец, а единственото известно лице от далаверата е Борислав Колев. Неизвестни на обществото от формален източник до момента са имената на притежателите на компаниите, които не могат да бъдат оповестени от различен, с изключение на от прокуратурата, която води следствието и преценя на кого да повдигне обвиняване. Резултатът обаче е очевиден- парите ги няма, автомагистрала също няма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР