Обвинител номер едно у нас привлече вниманието върху себе си.Главният

...
Обвинител номер едно у нас привлече вниманието върху себе си.Главният
Коментари Харесай

Гешев: Сезирам КС, ако приемат закона за контрол над мен в този вариант

Обвинител номер едно у нас притегли вниманието върху себе си.

Главният прокурор Иван Гешев изясни, че няма политически упоритости. " Не мисля да влизам в политиката, без значение какво ще се случи. За да си български политик, би трябвало да гледаш хората и да ги лъжеш в очите. Това качество не го притежавам ”, сподели основният прокурор Иван Гешев в изявление за БНР.

„ Не затрупвам стандартите на българската политика, в случай че изобщо има стандарти сега. Аз си одобрявам работата и считам да си довърша мандата и да дочакам избрани хора да влязат в пандиза след влезнали в действие неоправдателни присъди. Ще бъда толерантен. Имам още 4 години. След 4 години ще го мисля ", изясни Гешев.

Според основния прокурор се намираме в икономическа, обществена рецесия и конституционна рецесия с непопълнен кадрови състав на над 80 институции.

" В тази обстановка да искаш да дестабилизираш една от дребното постоянни институции, която е последната бариера пред престъпността – прокуратурата, или да отстраниш избран човек, каквото несъмнено е задачата на някои " проектозакони ", значи, че нещо не е наред. Нещо седи зад това, което не е ползата на хората и на България. Надявам се да не е финансов запас ", сподели Гешев.

Той вижда недоброжелателност. „ Не може обяснението да е единствено непросветеност ”, във връзка проекто-законите за правосъдна промяна.

Конкретно за проектозаконите, с който се основава механизъм за надзор върху активността на основния прокурор, Гешев разяснява, че този закон не е за отчетност. „ Този закон има единствено една-единствена цел – в случай че може да се овладее прокуратурата и посредством нея да се преформатира политическата и икономическата власт. Проекторазпоредби, които опонират на Конституцията – по отношение на основния прокурор и неговите пет заместника, основава се процедура за наказателно гонене по отношение на 6 души, а за останалите български жители е радикално друга процедурата. Това е изключително законодателство. Те си мислят, че по този метод могат да овладеят прокуратурата, тези политически сили, които са флагманът на всичко това. Това не е промяна. Това е съсипия и съсипване на една от дребното институции, която пази жителите ", счита Гешев, написа nova.bg.

Според него този проектозакон е противоконституционен. Гешев удостовери, че в случай че законодателството за основния прокурор се одобри в този му тип, той ще се обърне към Конституционния съд.

Запитан кои са олигарсите, които желаят отстраняването му, основният прокурор разяснява: " Тези хора бъркат прокуратурата с основния прокурор. Те си мислят, че още е 1990-91 година Нито ще си решат делата, нито ще им приключат проблемите с правораздаването, в случай че не съм основен прокурор ”.

Според него зад офанзивите от 350 000 $ банкерът Цветан Василев има американски лобисти. „ Приятел с Малофеев, другар с Малинов, акционер в неговата банка е била съветската ВТБ, която е със наказания от Съединени американски щати и Европейски Съюз. (…) Няма да се учудя да си създадат и оперативка в Белград тези от NEXO, лицето, което вие, публицистите сочите като Къро и кой ли още не. Просто прокуратурата в последните 3 години извърши неща, които в никакъв случай не са вършени. Вие предполагали ли сте, че Васил Божков ще се крие в Дубай? (…) Никой български жител не е предполагал, че Цветан Василев ще се крие в Белград – човек, който може би командваше страната ", изясни Гешев.

Според него депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски е тъкмо толкоз недостижим, колкото всички останали, както и Иво Прокопиев. „ Въпросът е за какво Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, ДАНС споделят, че проблем няма ”, запита той.

Без да напомня показния арест на някогашния областен кмет Десислава Иванчева, нито някои от другите показни арести, Гешев съобщи: „ Никоя правна система в Европа не работи по следния метод – някой взема решение, че вие сте неприятен, показва ви с пръст, вас ви арестуват и вероятно тричленка ви разстрелва до стената, както е било след 1917 година Това не е народна власт, това не е господство на закона ".

Според Иван Гешев „ казусът на България е, че ние желаеме разпоредбите да важат за другите ”.

Главният прокурор счита, че преднамерено Народното събрание не трансформира и не осъвременява наказателните закони, с цел да бъде по-ефективно наказателното правосъдие. Наказателният кодекс е от 1968 година, напомни той.

Относно емблематичните случаи с кюлчетата и така наречен Мата Хари, Иван Гешев посочи, че " верният термин е фотоси на кюлчета, които могат да бъдат кюлчета " и заяви, че едното от двете следствия върви към своя край. " Мата Хари? Известна шпионка от Първата международна война. Кой стои зад нея? Някой, който тя познава – този въпрос е доста забавен. Откъде да знам кой седи зад Мата Хари? В случая историята. Могат да отговорят наблюдаващите прокурори, когато приключат съответните следствия ", сподели Иван Гешев.

По тематиката с имунитета на депутата Радостин Василев основният прокурор изясни, че в този момент са събрани доказателствата против някогашния състезателен министър.

На въпрос за Кирил Петков и декларацията му за двойното поданство с погрешно наличие Гешев увери, че няма двойни стандарти.

Ситуацията в ромските квартали е " бомба със закъснител ", сподели Гешев и дефинира жителите им като " изоставени хора, които страната употребява единствено по време на избори ". Тази сегрегация " в един миг може да взриви страната ", предвижда основният прокурор Иван Гешев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР