Обвиненията в сексуално насилие зачестиха в Израел, след като започнаха

...
Обвиненията в сексуално насилие зачестиха в Израел, след като започнаха
Коментари Харесай

Случаи на #Metoo разтревожиха Израел

Обвиненията в полово принуждение зачестиха в Израел, откакто започнаха да се разбулват дълго защитавани секрети от предишното. А разкритията доведоха до загуба на доверието в одобрени персони в дребните и набожни по-затворени общества в еврейската общественост.

За ултраортодоксалните евреи  Хаим Валдер беше изключително харизматична персона - фамилен терапевт, модел за подражателство и медийна звезда. Затова и всички останаха шокирани, когато известният създател на детски книги, е упрекнат в полово принуждение над дами и деца.

През декември известният детски писател се самоуби, откакто изданието " Haaretz " разгласява публикация, която го упреква в полово посягане над дами и малолетни девойки - твърдения, които той отхвърли.

През март изданието заяви, че Йехуда Меши-Захав, притежател на премията „ Израел “ – най-високото публично отличие в страната – е направил полово принуждение над момчета, девойки и дами. Меши-Захав, който жигосах изказванията като " неистини ", също се опита да се обеси през април.

„ Насилниците са уплашени “, споделя Авигаил Хайлброн, създател на организацията „ Няма да мълчим “ (Lo Tishtok) и активистка, която води акция в поддръжка на ултраортодоксални жертви на полово принуждение и разказва себе си като модерна феминистка.

„ Ако икона на актуалната просвета като Валдер може да се окаже принудител, то харедите е редно да се запитат дали към този момент са в положение да се доверят на някого ", споделя Хайлброн пред Агенция Франс Прес.

В края на годината в специфичен равински съд бяха изслушани обвиняванията за полово посягане против Валдер, подадени от 22 дами, измежду които и малолетни девойки.

„ Жалко е, че той избра този път. Имаше опцията да се опита да се поправи, да се извини на жертвите си, с цел да подсигурява, че повече дами няма да бъдат засегнати. Изпращаме мощ на жертвите на принуждение в тези сложни времена. Техният живот стои по-високо от неговия “ – разяснява основният равин.

Жените са предпочели да останат анонимни. Според съда обаче има доста други случаи, които по този начин и не са получили публичност след набезите на Валдер през годините, а най-големият абсурд е бил, че той е представян като повсеместен любим и пример сред ултраортодоксалната еврейска общественост на Израел.
Успя ли #MeToo да промени Холивуд?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР