Обвиненията срещу председателя на Българския клуб Иван Михайлов“ в Битоля

...
Обвиненията срещу председателя на Българския клуб Иван Михайлов“ в Битоля
Коментари Харесай

Елисавета Белобрадова: Обвиненията срещу Люпчо Георгиевски са смехотворни и много далеч от европейските ценности

Обвиненията против ръководителя на Българския клуб „ Иван Михайлов “ в Битоля Люпчо Георгиевски са следващата форма на открита, институционална принуда над следващия изявен македонски българин. Това съобщи пред БГНЕС Елисавета Белобрадова, народен представител от „ Продължаваме промяната – Демократична България “.


Тя означи, че в районен съд Македония демократичността е единствено декларативна, за пред непознатите наблюдаващи, само че действителността има доста грозно лице.

„ Там към момента човек не може намерено да съобщи, че е българин – това продължава да е неразрешено, освен това от страната, от нейните органи и институции. Визирам Прокуратурата, която повдига неуместни обвинявания против българите; Парламентът, който приема репресивни закони освен това с ретроактивно деяние, което е юридически абсурд; Държавната комисия за приложимост на имената на персони в РСМ, която въз основата на този експресно скърпен закон постанови възбрана на културните клубове, тъй като името на Иван Михайлов било „ провокация към националното възприятие на македонския народ “; Съдът, който издава лека условна присъда на подпалвача на клуба в Битоля; Правителството, което подписва интернационалните контракти и дава обещание да подсигурява правата и свободите на българите, само че всичко остава единствено на думи. И надалеч не е предизвикана от България, от нашите старания да спомагаме за демократизацията на нашата прилежаща страна и за нейното приобщаване в Европейски Съюз – тази ненавист е насаждана от десетилетия, като напоследък придобива застрашителни размери с явната или недотам очевидна поддръжка от страна на страната, както виждаме “, съобщи Белобрадова.

Тя акцентира, че българите биват пребивани, съдени, заплашвани, по клубовете им се стреля, биват палени и разбивани, в това число и формалният ни клуб в Скопие, биват заличавани от регистрите. „ Не мога да допускам, че присъствах на откриването и на двата клуба – в Битоля и в Охрид преди по-малко от година, а те към този момент не съществуват! “, добави Белобрадова.

Народният представител от ПП-ДБ дефинира като „ смехотворни “ обвиняванията против Люпчо Георгиевски.

„ Едното е за предизвикателство на ненавист, разкол или непоносимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа с желание да накърни възприятията на еврейската общественост. И за какво? Защото клубът, на който той до неотдавна беше ръководител, бил взел чартърен пространство в така наречен „ Еврейски квартал в Битоля “, на същата улица, където се намира постройката, известна преди като „ Пионерската къща “, в която преди 80 години, забележете, преди Втората международна война се е помещавало Сдружението на младите евреи " Хашомер хацеир "! И клубът бил открит в деня на Шабат и първия ден на Песах – един от най-големите еврейски празници. Другото обвиняване е за това, че подсъдимият е позволил на входа на помещението да бъде сложена табела с откъс от Иван „ Ванчо “ Михайлов “, съобщи Белобрадова.

Тя означи, че всички тези обвинявания са толкоз надалеч от европейските полезности, от правото на свободно изложение, от правото на свободно сдружаване, че в действителност не бих могла да ги окачествя по различен метод, с изключение на като тоталитарни репресии.


„ И всичко това става, инцидентно или не, тъкмо в отговор на настояването на Българските сдружения в РСМ към премиера Ковачевски да бъдат включени в работната група по правене на измененията в Конституцията на страната. Случайно ли е, че и другият ръководител на закрито българско сдружение – Томе Блажески от Охрид, също е обект на офанзива от страна на прокуратурата със сходни обвинявания – че предизвиквал национална, расова или верска ненавист? Очевидно някой желае тези хора освен да бъдат заличени като общественици, само че и да бъдат вкарани в пандиза, с цел да послужат за наставление на останалите българи. Докога ще поносим сходно отношение? “, съобщи националният представител.

„ Българската страна не може да си разреши да допусне сходно отношение към наши сънародници и аз ще работя за преустановяването на сходни практики и за гарантирането на правата на българите в Северна Македония. Както знаете, връзките с РСМ постоянно са били плод на усилената работа на съветската политика и агитация заради една съществена причина - Русия не желае преуспяващ балкански съюз в границите на Европейски Съюз. „ Разединявай и унищожавай “ е главен принцип на тази политика. От наша страна дадохме всичко от себе си, като просто не правихме нищо 15 години. Решението на Народното събрание на Република България от предходната година подсигурява, че договарянията за влизане на РСМ в Европейският съюз ще пазят всички български ползи, за които никой не беше работил години наред. Но нашата работа не е завършила – в противен случай, следва ни доста работа за в допълнение разяснение на противоречивите моменти пред нашите сътрудници от Европейски Съюз, за спазване на осъществяването на поетите задължения от страна на Северна Македония, за подкрепяне на процеса на демократизация и най-много за гарантирането на правата на българите там, за непрекъснат мониторинг и подпомагане при всеки един проблем на всеки един наш съотечественик на междудържавно и европейско ниво “, сподели Белобрадова.

Тя уточни, че огромна част от жителите с българско съзнание в районен съд Македония живеят проблематично и мъчно: „ Те не просто имат потребност от поддръжката ни. Това изобщо не може да е мотив за политически дискурс - те нямат поддръжка и ние сме длъжни като страна да я осигурим. Вписването на българите в Конституцията на РСМ е посоката, в която би трябвало да работим “.

Белобрадова съобщи, че през днешния ден, на годишнината от гибелта на Гоце Делчев, наши представители не са част от формалната делегация в Скопие.

„ Въпросът ми е какво направихме, с цел да изпратим делегация. Защото който има воля да отхвърля, би трябвало да има воля и да упорства. Да упорства за общи празнувания, за публични български лица, за задълбочаване на положителните връзки. Дълг на всеки български политик е да уважава българските обичаи, българската просвета, българската история. Дълг на всеки български политик е въз основата на тези полезности и своите отговорности да има отношение и към тези наши сънародници, които не по своя воля са останали отвън рамките на нашето родно място и които имат потребност от нашето внимание, грижа и протекция. Защото те са българи не по-малко от всеки един от нас “, сподели още Елисавета Белобрадова. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР