Обвинения за атаката срещу НАП търсил данни за Борисов, Цацаров

...
Обвинения за атаката срещу НАП търсил данни за Борисов, Цацаров
Коментари Харесай

Обвинения за атаката срещу НАП търсил данни за Борисов, Цацаров и Пеевски

Обвинения за офанзивата против Национална агенция за приходите търсил данни за Борисов, Цацаров и Пеевски Хакерът , атакувал Национална агенция за приходите , търсил в източената информация персоналните данни на премиера Бойко Борисов, основния прокурор Сотир Цацаров и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, оповестиха от прокуратурата. От държавното обвиняване не престават да настояват , че въпросният хакер е компютърният експерт Кристиян Бойков , който предходната седмица бе задържан, упрекнат, а след това пуснат на независимост с по-леко обвиняване. Междувременно единомислещо определеният през вчерашния ден за единствен претендент за нов основен прокурор – Иван Гешев, назова Бойков „ маша и оръдие ” в непознати ръце и непосредствено упрекна работодателите му в кибер-рекет. Гешев дефинира случилото се по едно и също време като координирана офанзива против страната, интензивно мероприятие и гонене на политически ползи. Твърденията му, съгласно него, пък по едно и също време били безспорни и по едно и също време предстояло занапред да се потвърждават.

При хакерската офанзива против Национална агенция за приходите преди седмица изтекоха персоналните данни на над 5 милиона българи. Данните в началото бяха изпратени до над 50 български медии, а след това изтекоха в интернет за свободно събаряне. В общо две писма до медиите хакерът се показа за съветски жител, женен за българка, съобщи, че пробивите не престават от 11 години и, че „ държавното управление ви е бавноразвиващо се, а положението на киберсигурността ви – пародийно ”.
Изненадващо два дни по-късно в телевизионно изявление шефът на „ Киберпрестъпност ” в ГДБОП Явор Колев съобщи, че за офанзивата към този момент имало задържан. Задържаният се оказа 20-годишният Кристиян Бойков, който работи във компания за киберсигурност. Бойков бе упрекнат, а след това пуснат на независимост с по-леко обвиняване. И той и работодателите му отхвърлиха да са направили офанзивата и изрично отхвърлиха да разкриптират служебните си компютри, защото по думите им на тях се съдържат доста конфиденциални данни за други техни клиенти.

Днес, още веднъж в телевизионно изявление, единомислещо определеният през вчерашния ден за единствен претендент за нов основен прокурор Иван Гешев, съобщи, че проверяващите към този момент разкриптирали единия от компютрите и в него разкрили „ потресаващи неща ”.

" Компютрите, които бяха конфискувани са криптирани. Криптирани са с тежък програмен продукт за криптиране. " VeraCrypt " се споделя. Твърди се, че той може да бъде разкриптиран в рамките н десетилетие и то при потребление на модерни супер компютри. Благодарение на работата на български експерти, единият длъжностен компютър беше отворен в границите на 10 дни. Така че ние към този момент знаем, въпреки и една милионна част от това, което се съдържа в него, само че то е потресаващо ", описа Гешев.-->

Как тъкмо проверяващите са разкриптирали харддиска за 10 дни, Гешев не изясни. Част от потресаващите разкрития на него е да вземем за пример това, че Бойков търсил в източената информация персоналните данни на Делян Пеевски, Бойко Борисов и Сотир Цацаров. Резултатът от всички търсения бил съхранен във файл, кръстен „ Търсене за бивол ”. Файлът бил обменян с друго лице, което от прокуратурата не пожелават да разкрият. Според проверяващите Бойков държи на компютъра си всички изтекли данни от Национална агенция за приходите, защото в различен файл с име „ математика за домашно ” се съдържали наименования на 106 бази данни и голям брой таблици, които били идентични с изтеклите в интернет. Датите на изтеклите файлове пък били изменени с дата 10 ноември 1989-а.

Според Иван Гешев било ясно, че Бойков е „ маша и оръдие ” в непознати ръце и непосредствено упрекна компанията му шеф, че се занимавала с кибер-рекет. Според Гешев думите му по едно и също време били безспорни и по едно и също време предстояло да се потвърждават:

" За нас е ясно, че този обвинен е просто оръдие и маша. Разследването и главната версия, по която се работи, че компанията, в която той работи, се занимава, в случай че мога по този начин да се изразя с нещо като кибер-рекет. Не инцидентно шефът му седеше непрекъснато до него в една телевизия, да не би да се изпусне нещо и да каже освен това ", добави Гешев.
 
Гешев дефинира течът на данни още като координирана офанзива против страната, актично мероприятие и поличитеска поръчка:
 
" Това е една кординирана офанзива против страната, както сподели Томислав Дончев. За мен задачата тук е политическа и това е несъмнено, въпрос е на доказване ", сподели още Гешев.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР