Обвинението подкрепи аргументите на кабинета по делото срещу черните списъциПрокуратурата

...
Обвинението подкрепи аргументите на кабинета по делото срещу черните списъциПрокуратурата
Коментари Харесай

Прокуратурата застана срещу майката на Пеевски по делото Магнитски

Обвинението поддържа причините на кабинета по делото против черните описи

Прокуратурата пледира против майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, по дело, заведено от нея поради глобите "Магнитски ", написа

Това се вижда от протокола от процеса, прегледан на втора инстанция от петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) преди дни.

По делото за прокуратурата се явява някогашната зам.-главна прокурорка Ася Петрова. Докато Сотир Цацаров беше основен прокурор, Петрова се издигна от областен обвинител на Шумен до шефка на Върховната административна прокуратура (ВАП). После Петрова остана редови прокурор във ВАП.

Делото, по което взе участие Петрова, е по тъжба на Министерския съвет, откакто по искане на Ирена Кръстева на първа инстанция Върховен административен съд разгласи за оскъдни елементи от акта на Министерския съвет, обвързван със глобите по Закона "Магнитски ". Става дума за точки 1, 3 и 6 от решението на служебния кабинет от 4 юни 2021 година за предприемане на дейности по отношение на наложените от Съединени американски щати наказания на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Първа точка от въпросното решение гласи, че се основава непрекъсната работна група, която в незабавен порядък да изготви и да поддържа лист на лицата, които попадат и евентуално биха попаднали в обсега на глобите, наложени от Съединени американски щати. Изредено е и кой би трябвало да влезе в листата на асоциираните лица. Третата точка регламентира, че черният лист се разгласява и поддържа на интернет страниците на Министерството на финансите и на Национална агенция за приходите. Шестата точка споделя, че министрите и другите органи на изпълнителната власт би трябвало да подхващат незабавни ограничения за администрациите и ведомствата, държавните и общинските предприятия, комерсиалните сдружения с държавно и общинско присъединяване в капитала и сдруженията, които те управляват, както и други лица, в които упражняват правата на страната, да прекратят връзките си с лицата от черните описи и да не влизат в нови взаимоотношения.

Аргументът на първата инстанция беше, че световният закон "Магнитски " би могъл да бъде съображение за бързи и своевременни дейности на националните управляващи, само че при съществуването на народен закон, какъвто в тази ситуация няма. Затова законът "Магнитски " няма директно приложение на територията на България. Върховен административен съд счита още, че държавното управление не е било умело да одобри решението за основаването и поддържането на черните описи.

Министерският съвет нападна това решение на съда. Според кабинета Ирена Кръстева няма юридически интерес да апелира, като изключително т. 6 от акта на Министерски съвет за глобите визира главно и само търговски сдружения с държавно присъединяване, държавни органи и институции и главната цел като цяло на решението е да ги отбрани да не попаднат под глобите на закона "Магнитски ". Прокурор Ася Петрова също пледира, че жалбата на кабинета е основателна, а решението на първата инстанция - неприемливо. Според Петрова решението на държавното управление след глобите "Магнитски " е ориентирано към органи в изпълнителната власт, а не към съответни физически или юридически лица. Освен това Ирена Кръстева не е получател на решението на Министерски съвет, тя не е посочена в него, нито се засягат нейни права и ползи, нито ѝ се основават или вменяват отговорности, споделя още прокурорката.

Делото е признато за изяснено от магистратите и окончателното им решение се чака до месец. Срещу решението на служебното държавно управление след глобите "Магнитски " бяха заведени общо 62 каузи от лица и компании, попаднали в черните описи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР