Обвинени са, че взели по 500 лв. от шофьор на

...
Обвинени са, че взели по 500 лв. от шофьор на
Коментари Харесай

Полицаи, пратени да борят корупцията, към изнудван шофьор: За 10-20 лв. няма какво да говорим

Обвинени са, че взели по 500 лева от водач на кола с теле и на камион с дърва
С 1000 лева от два подкупа и трети несполучлив - за 1500 лева са си тръгнали към София след дежурството на 17 ноември служителите на реда Александър Истатков и Ивайло Панков от Главна дирекция " Национална полиция ". Това е обвиняването, което Окръжна прокуратура-Благоевград повдигна на задържаните чиновници на реда.

Командировани били от отдел " Пътна полиция " в ГДНП в София в Благоевградско на ротационен принцип като мярка против корупцията измежду пътните служители на реда и попречване на локалните зависимости.
Вместо това се оказаха с белезници, а Окръжният съд в Благоевград ги остави зад решетките с непрекъсната мярка " задържане под стража ", която те ще апелират пред Софийски апелативен съд. Категорични са, че не са желали и получавали рушвет, а били " натопени ", тъй като съзнателно си правят работата. Не отхвърлят, че в същия ден са спирали посочените коли за инспекция, само че отхвърлят да са взимали пари.

Държавното обвиняване обаче твърди противоположното и наблюдаващият следствието прокурор Ивайло Филипов изнесе детайлности по какъв начин тъкмо е желан и получен рушвет.
Към 15 ч двамата пътували с полицейската патрулка в посока Банско - Симитли. Забелязали в насрещното платно, че се движи товарен МАН с дървесина. По думите на чиновниците, камионът бил във очевидно " разнебитено положение ". Това ги предизвикало да извърнат придвижването си и със светлинен сигнал да спрат автомобила. Установено е при инспекция, че професионалната карта за подготовка на лидера е изтекла. Това ги стимулирало да обяснят на лидера, че санкцията е към 1800 лева и предстоят тежки наказания за него. Тази глоба може обаче да бъде наложена от ДАИ, а не от служителите на реда, които имат задължението да им се обадят.

Притеснен, водачът попитал по какъв начин може да се работи и дали не може по различен метод да се реши въпросът. Единият служител на реда споделил, че " в случай че става дума за 10-20 лева няма какво да приказваме ". Водачът споделил, че има в себе си 500 лева Другият чиновник на Министерство на вътрешните работи пък забелязал, че всред натоварената дървесина бук, имало и дъбови цепеници, а всички били с контролна горска марка. Въпреки това служителите на реда споделили на лидера да звънне на шефа си, тъй като имало разминаване сред транспортния билет за 22 кубика бук и наличната дървесина. Собственикът на компанията незабавно тръгнал от Гоце Делчев към мястото на прекъсване на камиона. Докато той пътува, униформените споделили на водача: " Хайде в този момент да оправим твоята санкция ". Водачът поставил парите в документите за автомобила и ги дал на служителя на реда, който оставил в служебната кола 5 банкноти от по 100 лева и върнал документите.

През това време дошъл шефът от Гоце Делчев, на който обяснили, че глобата за противозаконен рандеман на дървесина е 20 000 лева и конфискуване на камиона. Попаднали обаче на костелив орех, защото притежателят бил уверен, че не е в нарушаване и им споделил да вършат каквото желаят. Единият служител на реда му обяснил, че " въпросът може да бъде решен против 1500 лева ", само че още веднъж срещнал отвод за заплащане. Пратили го в колата си " да си намерения ", а те се обадили на горски чиновници да дойдат за инспекция на камиона. След като предприемачът за следващ път отказал да даде рушвет, му предложили " да се срещнат по средата на сумата ". Пристигналите горски откарали камиона до базата на Държавно горско стопанство в Разлог, където разтоварили дървесината. Наистина имало дребно разминаване. Вместо 22 кубика бук, открили, че от тях 2 кубика е дъб, само че двата типа били на една цена и най-вероятно по нехайство са смесени дървата. Така горските са освободили дървесината без глоба.

Панков и Истатков поели още веднъж да се прибират към София. В региона на с. Градево, махала Кърджалийска забелязали " Опел Астра " да се движи пред тях и видели в колата теле. Спрели я със звуков и светлинен сигнал.
В автомобила пътувал възрастен мъж от кв. Ораново на Симитли с 12-годишната си внучка. Двамата се прибирали от Банско, откъдето купили новородено теленце. Обяснили му, че организират акция против нелегално транспортиране на дървен материал и на животни. Шофьорът преди този момент, до момента в който пътувал, видял, че в действителност на пътя има спрян камион с дърва за инспекция и повярвал, че има такава акция. Документите му обаче били постоянни, само че служителите на реда окрили друго " нарушаване " - транспортира теле без ушна марка. Предупредили го, че глобата за това е към 2000 лева и конфискация на автомобила. " Ще го пусна теленцето да бяга където ще, единствено не ми взимайте колата, а и пари нямам ", им споделил изплашеният водач.
Внучката слушала тази препирня през отворения прозорец на опела. Единият служител на реда споделил на момиченцето да го затвори прозореца, само че детето не съумяло. Тогава той й дал инструкции да завърти контактния ключ, да възпламени автомобила, с цел да може да се задейства системата и да се затвори прозорецът. През това време дядото обяснил, че има в себе си единствено 100 лева " Не са задоволителни. Вдигни мизата - 500 лева ", му дали отговор униформените. Възрастният мъж обяснил, че живее наоколо в кв. Ораново и се обадил на щерка си да подготви парите, които бил заделил преди този момент за закупуване на дърва. На уговореното място пристигнала дъщерята с 500-те лв. и водачът ги предал на Панков и Истатков, които потеглили и се прибрали в София към 21,45 ч.

" Служебният автомобил, с който пътували, не е екипиран с видеонаблюдение, не е имал и джипиес, а служителите на реда не са имали боди камери. Записи за този ден - 17 ноември липсват. Тази кола още пет пъти е излизала на дежурство без записващо устройство. Тези чиновници не са следени, а те самите би трябвало да реализират надзор против корупцията ", разяснява прокурор Филипов. Сигнал за поисканата и получена сума на тел. 112 е бил подаден от сина на възрастния мъж от Симитли. Той разказал какво се е случило с татко му, както и че е имало и опасност: " И да не смееш да кажеш някъде, тъй като ще те намерим ".

Водачът на камиона с дърва пък разказал на шефа си, че е дал 500 лева на служителите на реда и той подал жалбата в РУ-Гоце Делчев.

След подаване на двата сигнала за дадените на два пъти по 500 лева подкупи, полицията е почнала инспекция, а на идващия ден е известена и прокуратурата. " На 18 ноември желаех информация кои са били дежурните служители на реда предния ден в този сектор на пътя - нещо, което може да се откри за минути. За мен е стеснителен моментът, че получих справката пет дни по-късно - на 23 ноември. На идващия ден двамата бяха задържани в София и Пирдоп ", сподели прокурорът и благодари на жителите, които са подали сигнал и на чиновниците от дирекция " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи за съдействието.
" От 17 година съм в системата на Министерство на вътрешните работи и съм работил единствено в " Пътна полиция ". Нямам нито едно наказване, а доста награди, в това число и за хванати хора, които са опитвали да ни подкупят. Смятам, че съм съзнателен чиновник и жител най към този момент. Следвам Право и съм в пети курс, сготвям се за изпити през декември. Въпреки тежките фамилни проблеми виждам и да се възпитавам ", сподели пред съда 42-годишният Александър Истатков. Той помоли за по-лека мярка за неотклонение, тъй като се грижи самичък за двете си деца на 6 и 12 година, които претърпяли тежко развода на родителите си. С дребния му наследник два пъти седмично работел психолог, а огромният, след ареста на татко си, получавал паник офанзиви и прочувствен срив. Баща му пък бил с тежко онкологично заболяване, на легло. " Той е в финален етап и може и да не го видя повече. Състоянието му се е влошило. Майка се грижи за него, колкото може, само че и за своя татко, на 94 година, който също е на легло ", добави служител на реда Истатков.

Пред съда отбраната на сътрудника му Панков, който е на 37 година, показа 14 характерности от негови познати в Пирдоп. Добри думи за личността му били написани от общински съветници и уважавани жители, както и от шефа на Горското стопанство по тази причина, че е разкривал нарушавания в горите. " Можехме да представим стотици такива характерности ", изясни юристът му Милен Пейов. " И 200 може да показват, само че на фона на това, което има в делото, за мен те са без значение. Двете лица целеустремено са основали обстановки, с цел да изискат рушвет, а не просто водачите да им оферират, с цел да се спасят от някакво наказване. Те би трябвало да бранят страната, а са блъснали страната по коленете. Подкопали са държавността. Поведението им е високо укоримо. Случаят е индикативен и отразява две значими тематики в обществото ни - тематиката за контрола за придвижване по пътищата и за морала и корупцията ", сподели прокурор Филипов. Наблегна още един път на забавената информация за имената на служителите на реда от ГДНП. " За сегашното произвеждане не е от голяма важност същестуващите несъгласия сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата ", отвърна го обаче арбитър Красимир Аршинков.

Адвокатите на двамата служители на реда показаха неразбиране по какъв начин се повдига обвиняване единствено на съображение на думите на няколко души. " Всеки държавен чиновник може да бъде третиран по този метод - с трима очевидци. Според мен в тази ситуация има данни за провокация към рушвет и това би трябвало да се проверява от прокуратурата. Свидетел ги разказва по растеж и сочи точните години на двамата. Той да не би да има вещерски умения та дефинира точните им години? Имали са видеокамера в служебния автомобил, както и боди камера. Къде са записите? Дали пък преднамерено не са изтрити, което също води до подозрение за провокация към рушвет ", сподели юрист Пейов.

Съдия Аршинков изслуша доводите на прокуратурата и отбраната и остави двамата служители на реда за непрекъснато в ареста. " От събраните досега доказателства може да се направи обосновано съмнение, че лицата са съпричастни към осъществяването на закононарушението, за което им е повдигнато обвиняване. Според съда липсва заплаха от укриване на обвинените, само че е налице действителна заплаха от осъществяване на друго закононарушение ", стимулира се съдът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР