Обучението в сферата на полупроводниците влезе в обсега на санкциите

...
Обучението в сферата на полупроводниците влезе в обсега на санкциите
Коментари Харесай

Холандия слага бариера за китайските студенти по микроелектроника


Обучението в областта на полупроводниците влезе в обсега на глобите против Китай
(снимка: ASML)

В разгара на комерсиалната война сред Запада и Изтока жертва станаха и студентите. Холандия изготвя законопроект, който изисква специфична инспекция на задгранични студенти, които са изразили предпочитание да учат в локални университети в редица напреднали области, в това число произвеждане на полупроводници и отбранителни технологии.

Базираната в Холандия компания ASML създава най-модерните машини за произвеждане на чипове в света. По-рано, под напън от Съединени американски щати, холандското държавно управление се съгласи да ограничи износа на чип-оборудване за Китай, само че в този момент отиде още по-далеч, въвеждайки възбрана за образование в локалните просветителни институции на някои „ високорискови “ студенти.
още по темата
Тази седмица холандското министерство на образованието удостовери проектите си да вкара спомагателен скрининг за задгранични студенти и експерти, които имат намерение да учат „ значими предметни области “, заяви Блумбърг, базирайки се на свои източници.

Но в изказването се акцентира, че мярката ще бъде „ неутрална във връзка с страната на генезис “, което значи, че няма да зависи от националността на студентите. Въпреки това глобите, наложени от Холандия по предложение на Съединени американски щати, допускат, че когато новото предписание влезе в действие, нито един китайски студент няма да може да издържи теста.

Ескалиращите наказания към този момент засегнаха експертите в областта на полупроводниците. Китайският производител на чипове памет YMTC, да вземем за пример, изиска от всички американски чиновници да изоставен компанията.

През април Холандската работа за общо разузнаване и сигурност разгласява отчет, който разгласи Китай за „ най-голямата опасност за икономическата сигурност “ на страната. В документа се споделя още, че съдействието сред двете страни е възпрепятствано от политиката на китайските компании – те, съгласно холандските служби, криели присъединяване на държавното управление или армията в взаимната им работа.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР