Обучението на учениците обаче остава присъствено.Нови две области обявяват грипна

...
Обучението на учениците обаче остава присъствено.Нови две области обявяват грипна
Коментари Харесай

Грипна епидемия във Варна от 25 януари, учениците в клас

Обучението на учениците обаче остава присъствено.

Нови две области афишират грипна зараза. В Плевен краткотрайни ограничения се вкарват от на следващия ден – 24, а във Варна от 25 януари. Те ще важат до края на месеца. Припомняме, че все още са в действие и противоепидемични ограничения в областите Смолян, Габрово и Пловдив, съобщи Варна на следващия ден.

При оповестена грипна зараза се преустановяват плановите съвещания на здрави бременни дами и деца; профилактичните прегледи и наложителните имунизации и реимунизации. Провежда се прецизен всекидневен филтър в детските ясли, градини и учебни заведения. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и обществени институции за деца и възрастни.

В взаимозависимост от развиването на грипната зараза в дадена област, краткотрайните противоепидемични ограничения могат да бъдат допълвани, а интервала на тяхното деяние – удължаван.

Министерството на здравеопазването предлага всички лица със признаци на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, изнемощялост и др.) да си останат у дома при опция и да посетят доктор. Да лимитират контактите си, изключително с дребни деца, бременни дами и остарели хора.

От изключително значение е спазването на отдалеченост и отбягване тук-там със скупчване на хора, заради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси – посредством кихане и кашляне.

Данните за заболяемостта в страната демонстрират повишаване на грипната интензивност. Най-засегнати от остри респираторни болести (ОРЗ) са децата и младежите до 30 година

Спазването на етикета за кашляне ще спомогне за понижаване отделянето на респираторни вируси върху предмети и повърхности и ще понижи вероятността за заразяване на възприемчиви хора.

Редовно използване на персонална хигиена и стерилизация също ще помогне за понижаване на заразяването с респираторни вируси при досег до инфектирани повърхности и тяхното прекосяване посредством ръцете през лигавицата на очите, устата и носа в човешкия организъм.

Всеки болен с ОРЗ е целесъобразно да носи защитна маска при контакт с други хора.

Поради скупчване на заболели от грип и ОРЗ в лечебни заведения, при посещаване при доктор, без значение дали сте заболели от респираторно заболяване или не, също е целесъобразно да носите маска, както и когато поддържате връзка със остарели хора и бременни дами.

Припомняме, че краткотрайни противоепидемични ограничения при грипна зараза в дадена област се вкарват по предложение от шефа на съответната Регионална здравна ревизия до основния държавен здравен контрольор, който ги съгласува.

Условие за оповестяване на грипна зараза е записана висока заболяемост от грип и ОРЗ, регистрирана посредством постигане на епидемиологични стойности по метода на персентилите (метод за количествена оценка на интензивността на епидемиологичния процес) и изолираност на грипни вируси в дадената област.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР