Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния

...
Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния
Коментари Харесай

Четирима от ВАС се състезават за едно място в Конституционния съд |

Общото заседание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд ще организира избор за арбитър в Конституционния съд на следващия ден от 9:30 часа , оповестиха от Върховен административен съд.

Предложенията са за четирима съдии от Върховен административен съд - Ваня Анчева, Йовка Дражева, Севдалина Червенкова и Соня Янкулова. Техните имена ще бъдат подредени в бюлетините по азбучен ред. 

Съдия Ваня Анчева е приключила „ Право “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ през 1988 година и незабавно стартира работа като стажант-съдия в Софийския областен съд (СОС). Две години работи като юрист, а през 1993 година се връща в правосъдната система като магистрат в районния съд в Пирдоп. В интервала от 1994 година до 2001 година поредно работи в СОС и в Софийския апелативен съд. От ноември 2001 година е арбитър във Върховен административен съд, а от 2014 година е ръководител на Седмо поделение.

Съдия Йовка Дражева е приключила „ Право “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Започва работа в правосъдната система през 1987 година, като първо е арбитър в районния и окръжния съд в Сливен. От 1993 година е в СОС, а от 1999 година е в Софийския апелативен съд. Повишена е във Върховния административен съд през 2001 година, като преди три години става началник на Пето поделение.

Съдия Севдалина Червенкова приключва „ Право “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ през 1987 година и незабавно стартира като стажант-съдия в СОС. В интервала 1988-1993 година е съдия-изпълнител в Софийския областен съд, а по-късно е магистрат там. От 1998 година до 2008 година е в Софийския градски съд, след което е нараснала във Върховен административен съд.

Съдия Соня Янкулова е приключила „ Право “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ през 1982 година Започва работа като стажант-съдия в Софийския градски съд (СГС). Година по-късно става арбитър в Трети областен съд. От 1993 до 1998 година е арбитър в Софийски градски съд, на който е била и заместник-председател. От 1998 година е арбитър във Върховния административен съд. Била е зам.-министър на защитата (2001-2008 г.) и на вътрешните работи (май 2008-юли 2009 г.).

Съставът на Конституционен съд се обновява на всеки 3 година като четирима конституционни съдии се сменят заради приключване на 9-годишния им мандат. Новите се избират от Общото заседание на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, от президента и от Народното събрание.

Румен Радев към този момент назначи проф. Янаки Стоилов, а Народното събрание би трябвало да избере двама. Стоилов влиза на мястото на ръководителя на Конституционен съд Борис Велчев, чийто мандат изтича. Съда би трябвало да изоставен и Атанас Атанасов, излъчен от Народното събрание, и Георги Ангелов от правосъдната власт. Народно събрание има още едно място, което би трябвало да се заеме през февруари 2022 година Тогава от Конституционен съд излиза Гроздан Илиев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР