Общото събрание на ООН в сряда с голямо мнозинство осъди

...
Общото събрание на ООН в сряда с голямо мнозинство осъди
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН осъди с голямо мнозинство руската анексия в Украйна

Общото заседание на Организация на обединените нации в сряда с огромно болшинство осъди опитите на Русия да анексира четири района на Украйна. Резолюцията беше подкрепена от 143 страни, а 35 страни, измежду които Китай и Индия, се въздържаха, заяви BBC. Четири страни гласоподаваха " срещу " - Беларус, Северна Корея, Сирия и Никарагуа.
Макар и алегоричен, това беше най-големият брой гласове против Русия след началото на войната.
 
Миналата седмица на огромна гала в Кремъл президентът Владимир Путин подписа документи за присъединението на източните украински райони Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон към Русия. 
 
Резолюцията приканва интернационалната общественост да не признава претенциите на Русия за анексиране и изисква " незабавното им анулиране ". Тя приветства и " показва мощната си поддръжка " за напъните за деескалация на спора посредством договаряния. Президентът на Украйна Володимир Зеленски изрече признателност на страните, които го поддържаха.
 
Гласуването в Общото заседание беше провокирано, откакто Русия употребява правото си на несъгласие, с цел да предотврати дейности в Съвета за сигурност - органът, който дава отговор за поддържането на интернационалния мир и сигурност. Като непрекъснати членове Китай, Съединените щати, Франция и Обединеното кралство също имат право на несъгласие в съвета.
 
Припомняме, че Общото заседание на Организация на обединените нации във вторник не поддържа предлагането на Русия за скрито гласоподаване на резолюцията за референдумите в Донецката и Луганската национални републики, Запорожката и Херсонската области. То се опълчи и на преразглеждането на опцията за образуване на скрито гласоподаване.
 
Русия анексира огромна част от Запорожка област и три други района, откакто организира непризнати от интернационалната общественост референдуми - гласувания, които бяха наказани от Киев и западните държавни управления като противозаконни и насилствени.
 
Редица страни оповестиха, че няма да признаят референдумите и анексията. Сред тях са и съдружници на Русия като Сърбия, които се оповестиха против антируските наказания.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР