Общото количество изтъргувана електроенергия за януари e 2 590 284,2

...
Общото количество изтъргувана електроенергия за януари e 2 590 284,2
Коментари Харесай

Изтъргуваният ток на БНЕБ през януари е с 1,3% повече на годишна база

Общото количество изтъргувана електрическа енергия за януари e 2 590 284,2 мегаватчаса (MWh), оповестява Българска самостоятелна енергийна борса за Българска телеграфна агенция в къс разбор на случилото се през месеца. Това е с 11,5 а 100 повече по отношение на предходния и с 1,3 на 100 повече по отношение на същия месец на предходната година.

Средната месечна цена за базов товар е 266,36 лева за мегаватчас и е с 44,8 на 100 по-ниска по отношение на предходния и с 22,8 на 100 по-ниска по отношение на същия месец на предходната година.

Средната месечна цена за базов товар ел. сила на БНЕБ се движеше дружно със същата на борсовия пазар OPCOM (Румъния) към 135 евро за мегаватчас. На борсата HUPX (Унгария) междинната цена за базов товар е била към 150 евро за мегаватчас.  Най-висока е била междинната цена на HenEx (Гърция) - към 190 евро за мегаватчас.

Топ 3 най-активни участници на пазар " Ден напред " през месеца по чисти търгувани количества са: АЕЦ " Козлодуй " ЕАД, " ЕВН Трейдинг Саут Йист Юръп " ЕАД, " Електрохолд Трейд " ЕАД.

На пазар " В рамките на деня " общото количество изтъргувана ел. сила за месеца e 185 226,7MWh. Количеството е с 0,2 на 100 по-малко по отношение на предходния и с 134 на 100 повече по отношение на същия месец на предходната година. Месечната среднопретеглена цена е 274,35 лева и е с 40,8 на 100 по-ниска по отношение на предходния и с 30,8 на 100 по-ниска по отношение на същия месец на предходната година.

Топ 3 най-активни участници на пазар " В рамките на деня " през месеца по чисти търгувани количества са " Национална Електрическа Компания " ЕАД, " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " ЕАД и " МЕТ Енерджи Трейдинг България " ЕАД.

В началото на януари Българската самостоятелна енергийна борса разгласи старта на роботизирана търговия и на пазар " Ден напред ". Това стана допустимо с помощта на софтуерното приложение за съгласуваност API на водещия европейския оператор на платформи за търговия с електрическа енергия Nord Pool, което БНЕБ към този момент предлага в страната ни за сегмент " В рамките на деня ". Така регистрирани на борсовия пазар на електрическа сила търговски участници, придобили статус " деен " на пазарен сегмент " Ден напред " към този момент имат право да употребяват API за роботизирана търговия. До този миг опция да търгуват по този метод имаха единствено комерсиалните участници на пазарен сегмент " В рамките на деня ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР