Общо върху 1287 решения на общинските съвети е упражнен контрол

...
Общо върху 1287 решения на общинските съвети е упражнен контрол
Коментари Харесай

5 % от решенията на общинските съвети в област Видин са върнати за ново разглеждане през 2022 г.

Общо върху 1287 решения на общинските препоръки е извършен надзор за правомерност в Областна администрация Видин през 2022 година Броят на върнатите за преразглеждане решения е 68, което е малко над 5 % от общия брой. Общинските препоръки са преразгледали 51 решения, а останалите 17 са оспорени пред Административен съд – Видин.

Основен проблем, открит при реализирания надзор за правомерност на одобряваните от общинските препоръки в региона подзаконови нормативни актове е допускането на нарушавания на регламентираните в Закона за нормативните актове разпореждания, по отношение на подготовката и приемането на нормативни административни актове, както и нарушавания на процедури, написани в правилниците за организацията и активността на общинските препоръки, техните комисии и взаимоотношението им с общинската администрация.

Наред с извършения надзор върху решенията на общинските препоръки, през 2022 година са осъществени инспекции на всички Центрове за административно обслужване в общинските администрации. Проверено е спазването на условието за обезпечаване на непрекъсваем режим на работа с потребителите, в границите на работния ден, и наложителните общи стандарти за качество, написани в Наредбата за административното обслужване. В резултат на направените инспекции са дадени общо 32 наставления, които са изпълнени навреме от общинските администрации.

През 2022 година няма анулирани незаконосъобразни актове на кметове на общини.

Осъществяването на надзор по законосъобразността на актовете и дейностите на органите от локалното самоуправление и локалната администрация е едно от главните пълномощия на регионалния шеф, отбелязва регионалният шеф на Видин Огнян Асенов.

В обсега на административния надзор се съдържа осъществяване на инспекция дали са спазени общите и характерни условия за правомерност, а не за целенасоченост на актовете на локалните органи на самоуправление, прецизира регионалният шеф.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР