Общо над 32 млн. заявки са преминали през системата за

...
Общо над 32 млн. заявки са преминали през системата за
Коментари Харесай

Над 32 млн. заявки са преминали през системата за електронни рецептурни книжки

Общо над 32 млн. поръчки са минали през системата за електронни рецептурни книжки за по-малко от седем месеца. „ Информационно обслужване “ АД построи и пусна в употреба модула на 1 юли 2021 година.  Електронната брошура на хронично болните пациенти замести напълно хартиената рецептурна брошура, която се използваше до скоро.

Общият брой на пациентите, които разполагат с е-рецептурни книжки надвишава 2.1 млн., а новоиздадените към този момент са над 40 хиляди броя. „ Благодарение на построената от „ Информационно обслужване “ АД система до този миг единствено от хартия са спестени над 160 хиляди лева на хронично болните пациенти, които са измежду най-социално слабата и уязвима част от популацията “, разяснява изпълнителният шеф на компанията Ивайло Филипов. По думите му електронните рецептурни книжки опростяват оптимално процеса, понижават времето за обслужване на пациентите и опцията от допускане на неточности при контрола на определяне и разпределяне на медикаменти.

При потреблението на електронната рецептурна брошура жителите не се постанова да купуват хартиена брошура, да я носят на общопрактикуващия им доктор за попълване и по-късно да чакат в районната здравноосигурителна каса (РЗОК) за легализация. Не е належащо и да я показват в аптечната мрежа за разпределяне на нужните им лекарства. Електронната брошура се записва и попълня от общопрактикуващия доктор в системата и аптеките имат налично нужната им информация за дейните хронични болести и предписаните по тях медикаменти, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В системата се актуализира и информацията за избор на общопрактикуващ доктор, без да се постанова пациентът да заверява смяната с посещаване до районната здравноосигурителна каса. В е-книжката могат да се вписват също по този начин нови диагнози и да се отписват остарели.

До този миг електронно са обработени над 180 хиляди пациенти, което е икономисало големи средства и време на хронично болните. Данните демонстрират, че дневно се обработват приблизително по над 160 хиляди поръчки, което е по 25 хиляди поръчки на час. Средното време за обработка на поръчката е под 1 секунда. Модулът се употребява дейно от над 8 000 лекари и фармацевти, които имат контракт с Националната здравноосигурителна каса.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР