Общо 70 440 прасета са евтаназирани до момента в Русенско,

...
Общо 70 440 прасета са евтаназирани до момента в Русенско,
Коментари Харесай

Над 70 000 прасета са умъртвени в Русенско заради чумата

Общо 70 440 свине са евтаназирани досега в Русенско, оповестява БГНЕС. Това стана ясно на днешното съвещание на епизоотичната комисия в района.

През тази седмица в региона е било установено още едно огнище на болестта - в промишлена свинеферма в село Караманово. По този метод броят на засегнатите свинекомплекси в района става четири.

Вчера там са били умъртвени всички 4500 свине, като процесът се е забавил поради наложилата се смяна на мястото на площадката за загробване.

От Областната администрация в Русе оповестяват и че от началото на седмицата са били регистрирани три нови случая на чума при диви прасета в селата Просена, Мечка и Писанец.

Към момента в изумените свинеферми се прави разбор на биосигурността, с цел да могат да се подхващат нужните ограничения при повторното зареждане на обектите със прасета. Предстои екип от Германия да изготви експертиза на всички наранени индустриални ферми от Северна България.

Все още не е завършило умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Голямо Враново заради питане от притежателите към Министерството на земеделието, храните и горите за възможна опция за опазване на част от отглежданите животни.

На съвещанието стана ясно, че все още наклонността на национално равнище е повишение на броя на случаите на африканска чума по диви прасета. Бяха прегледани и две заявки от Държавното горско стопанство в Бяла и Държавното ловно стопанство " Дунав " в Русе за достъп до инфектирана зона.

От идния понеделник всички документи от общините за подкрепяне на притежателите на непринудено умъртвените свине, отглеждани в стопанства вид " заден двор ", би трябвало да бъдат предадени в Областна администрация Русе за утвърждение. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР