Общо 6036 ученици от 172 гимназии развиваха своите професионални умения

...
Общо 6036 ученици от 172 гимназии развиваха своите професионални умения
Коментари Харесай

Ученици от 172 гимназии са развили професионални умения в реална работна среда

Общо 6036 възпитаници от 172 гимназии развиваха своите професионални умения в действителна работна среда във компании и предприятия в цялата страна, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН), съобщи Българска телеграфна агенция.

1295 от тях получиха на практика опит в предпочитани за стопанската система посоки, като машиностроенето, строителството, електрониката, енергетиката, транспортните услуги и други.

Учениците се включиха в първия стадий на плана на Министерството на образованието и науката " Ученически практики - 2 ", който стартира през август 2021 година и завърши на 15 септември 2022 година До края на този месец се одобряват заявки за кандидатстване и за втория стадий на плана, който продължава до края на 2023 година За всички възпитаници, минали сполучливо практическото образование, се изплаща еднократна стипендия в размер на 372 лв..

" Ученически практики - 2 " дава опция на възпитаници от професионални гимназии или учебни заведения с паралелки за професионална подготовка, навършили 16 години, да вземат участие в на практика образования в действителна работна конюнктура под управлението и контрола на ментор от съответната компания и на наблюдаващ преподавател. По плана се основават и учебно-тренировъчни компании, в които гимназистите развиват предприемачески умения.

Едно от учебните заведения, които се включиха сполучливо в първия стадий, е Професионалната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и превоз " Христо Ботев " в Шумен. 22-ма възпитаници от гимназията бяха разпределени в 16 компании, множеството от които в транспортния бранш. Ученичка от специалността " Приложно програмиране " имаше опция да придобие професионални умения в ИТ отдела на огромна компания за металообработване в региона.

Сред отличниците по програмата е и Неврокопската професионална гимназия " Димитър Талев " в Гоце Делчев. 117 нейни възпитаници от 11-и и 12-и клас участваха сполучливо в практики във компании от региона на туризма, производството на облекло, компютърните мрежи и технологии, и други. Това са основни за района браншове, в които се търсят фрагменти. Отделно 80 възпитаници от първи гимназиален стадий участваха в другия модул на програмата - работа в учебно-тренировъчни компании. " Запознаваха се с съществени неща за това по какъв начин да си развиват бизнеса оттук насетне. Бяха доста заинтригувани и обявиха предпочитание да се развиват спомагателни клубове в учебното заведение, в които да не престават тези занимания и след края на програмата ", сподели шефът на учебното заведение Елена Иванова.

Сред учебните заведения с над 100 практиканти по програмата са още Националната търговско-банкова гимназия в София, Професионалната гимназия по стопанска система в Кърджали и Професионалната гимназия " Проф. доктор Асен Златаров " в Петрич.

Предвижда се до приключването на плана в него да се включат 300 учебни заведения. Стаж в действителна работна среда се възнамерява да имат общо 11 649 възпитаници, от които 2523 в предпочитани за стопанската система посоки.

Общата стойност на плана е 10 533 013 лв.. Дейностите се финансират по Оперативната стратегия " Наука и обучение за образован напредък " (ОП НОИР) 2014-2020 година " Целта е както да се подобрят практическите умения на учениците, по този начин и да се ускори партньорството сред учебните заведения и работодателите, означават от МОН.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР