Общо 600 000 лева обезщетение искат родителите на разменените в

...
Общо 600 000 лева обезщетение искат родителите на разменените в
Коментари Харесай

Родителите на разменените бебета искат 600 000 лева обезщетение

Общо 600 000 лв. обезщетение желаят родителите на разменените в столичната АГ болница " Шейново " бебета. Това заяви bTV, като даде обещание детайлности в централната си емисия.

На 12 януари бебетата, към този момент на 4 месеца, бяха върнати на биологичните си родители. Това е направено, без да се прибягва до дълги правосъдни процедури, които съгласно някои юридически тълкувания трябваше да се изминат, посочи тогава здравният министър Асен Меджидиев.

За размяната се разбра в края на предходната година, откакто едната майка се усъмнява, че е получила непознато дете. Около два месеца след раждането тя прави ДНК тест, който потвърждава подозренията й. Установена е другата майка, а инспекции в болничното заведение откриха редица нарушавания. Вече има дисциплинарни санкции на трима души, които са с предизвестие за уволняване: старши акушерката е намалена в служба, осъден е и дежурният доктор. В края на предходната седмица агенция " Медицински контрол " огласи заключенията си и очерта няколко равнища на отговорност в болничното заведение - началникът на клиниката, началникът на отделението, основната акушерка и старшата акушерка. Директорът на болничното заведение доктор Румен Велев обаче отхвърли да подаде оставка.

Междувременно стартира и проверка на медицинските стандарти, а в " Шейново " - и общоприетите процедури за изписване на бебетата. Предполага се, че децата са разменени още при даването на майките им часове след раждането, а по-късно при изписването несъответствието в номерата на гривните не е видяно от личния състав.

Вече се ползва двойна инспекция при изписването на бебета в АГ болница " Шейново ", заяви преди дни шефът на лечебното заведение. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР