Общо 54 процента от пациентите със сърдечна недостатъчност имат сънна

...
Общо 54 процента от пациентите със сърдечна недостатъчност имат сънна
Коментари Харесай

Половината от пациентите със сърдечна недостатъчност имат нарушения на съня

Общо 54 % от пациентите със сърдечна непълнота имат сънна апнея – заболяване, при което човек стопира да диша по време на сън. Един от главните белези на болестта е хъркането през нощта, само че не всички хора, които хъркат, страдат от сънна апнея, изясни доктор Петър Калайджиев от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Това оповестиха от пресцентъра на лечебното заведение.  

Д-р Калайджиев, който е помощник към Катедра „ Спешна медицина “ на МУ-София, отбрани своя дисертационен труд на тематика „ Остра сърдечна непълнота и нарушавания на съня “ за придобиване на научна и просветителна степен „ Доктор “. Оказва се, че проблемите със съня и в частност сънната апнея са сериозен рисков фактор за развиване на инфаркт или инсулт и по тази причина би трябвало да бъдат лекувани в точния момент.

Сънната апнея може да има съществени последствия върху сърдечно-съдовата система, прибавиха от ИСУЛ.

Ефектите включват:

- Повишено кръвно налягане: Прекъсванията в дишането, които са присъщи за сънната апнея, могат да покачат кръвното налягане, което усилва риска от сърдечно-съдови болести като инсулт и сърдечен удар.

- Сърдечна аритмия: Сънната апнея може да докара до сърдечни аритмии като резултат от напрежението, на който е подложено сърцето заради незадоволително кислородно засищане и нараснало кръвно налягане.

- Нощни аритмии: Прекъсванията в дишането, които характеризират сънната апнея, могат да провокират нощни аритмии, които могат да влошат качеството на съня и да усилят риска от съществени сърдечни проблеми.

- Повишен риск от сърдечна непълнота: Както към този момент споменахме, сънната апнея е обвързвана с повишен риск от развиване на сърдечна непълнота и коронарна болест.

Симптомите на сънна апнея могат да включват:

- Хъркане: Обикновено един от най-очевидните признаци, изключително в случай че се съчетава с спирания в дишането.

- Прекъснат бездънен сън: Хората със сънна апнея постоянно се разсънват повече през нощта, като резултат на прекъснатия сън.

- Умора и унесеност денем

- Сърдечни проблеми

- Неспособност за централизация: Прекъснатият сън може да утежни когнитивните функционалности и концентрацията.

- Повишено кръвно налягане: Сънната апнея може да способства за нараснало кръвно налягане и други кардиоваскуларни проблеми.

Лечението на сънна апнея може да включва:

- Промяна в метода на живот: Загубата на тегло, избягването на алкохол и тютюнопушене, постоянна физическа интензивност и възстановяване на навиците преди сън могат да подкрепят лекуването.

- Употреба на CPAP устройства: Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) устройствата се употребяват за отваряне на дихателните пътища и поддържане на естественото дишане през цялата нощ.

- Орални апарати: Специално направени апарати могат да оказват помощ за поддържане на дихателните пътища отворени по време на сън.

- Хирургически процедури: В някои случаи се правят хирургически процедури за промяна на анатомични проблеми в горните дихателни пътища, които провокират сънна апнея. 

Лечението на сънна апнея нормално се индивидуализира според от тежестта на положението и самостоятелните потребности на пациента. В клиника по Кардиология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ се ползва сложен метод за диагностика и лекуване на пациенти със сърдечно-съдови болести и сънна апнея, изясни доктор Калайджиев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР