Общо 37 посланици ще бъдат сменени през настоящата година, като

...
Общо 37 посланици ще бъдат сменени през настоящата година, като
Коментари Харесай

От МВнР изтече информация за големи смени и рокади на посланици в десетки държави по цял свят

Общо 37 посланици ще бъдат заменени през актуалната година, като промените на дипломатите ще зачестят след юни. Заради българското председателство на Съвета на Европейски Съюз бяха удължени мандатите на няколко наши представители, оповестява „ Телеграф “.

Общо 17 дипломати, чийто мандат изтича директно или по време на европредседателството, останаха на работа. Сред тях са посланиците ни в Аман, Бразилия, Делхи, Джакарта, Дъблин, Исламабад, Канбера, Киев, Кишинев, Копенхаген, Никозия, Осло, Подгорица, Прага, Скопие, Тел Авив и Виена. От началото на годината обаче към този момент няколко назначения са факт. Валентин Порязов бе изпратен от Швеция в Гърция, на негово място ще бъде изпратен дипломатът от кариерата Иван Павлов.

Предсрочното освобождение на някогашния зам. външен министър на външните работи се наложи, защото представителството ни в Атина от една година няма титуляр. Мандатът на Емилия Кралева изтече още на 15 октомври 2016 година и от този момент тя работи в Министерството на външните работи, като сега е зам.-министър. Николай Янков, който бе управлявал задачата ни в Афганистан, зае мястото на Мая Христова в Азербайджан, която пък малко по-рано стана новият общоприет консул на България в Ню Йорк. Външнополитическият секретар на президента Атанас Кръстин отиде дипломат в Русия на мястото на Бойко Коцев.

Вчера кабинетът пък утвърди кандидатурата на Коцев за член на управителния съвет на Международната банка за икономическо съдействие с мандат 5 години. На дипломатически пост бе изпратен и някогашният на началник на НСО Ангел Антонов. Той стана консул в Санкт Петербург на мястото на изпълняващия длъжността до момента Светлозар Панов. Все още място се търси за Константин Димитров, чийто мандат в Лондон изтича следващата година. След 15 август в Лондон отива посланикът ни в Рим Марин Райков. Тъй като беше длъжностен министър председател, Райков не може да се върне на работа в Министерство на външните работи, тъй като това е служба от по-нисък сан.

Писма

Назначението на Димитър Абаджиев в Саудитска Арабия също към този момент е написано. Вчера пък акредитивните си писма връчи първият български дипломат в Обединените арабски емирства Богдан Коларов. Във вторник вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева откри посолството ни в Абу Даби, което ще подкрепи 7000 наши сънародници. По време на визитата си в ОАЕ първият ни посланик завърши подготовката за подписването на два документа - за взаимно признание на шофьорски книжки, както и за отбрана на вложенията. Основно ще бъде облагодетелствана огромната българска общественост, като ще отпадне нуждата сънародниците ни наново да минават шофьорски курсове и изпити в ОАЕ. След срещите на Захариева стана ясно още, че в бъдеще сред двете страни може да полети трета авиолиния. Тепърва ще се работи и за съглашения за изгонване на жители при влезнала в действие присъда или повдигнато обвиняване за закононарушение от общ темперамент.
С решение на кабинета от през вчерашния ден пък европейски жители могат да търсят протекция в наши посолства и консулства в страни отвън Европейски Съюз, в случай че родината им не е показана там.

Нов началник на военното разузнаване

Зам.-директорът на работа " Военна информация " полк. Пламен Ангелов е препоръчан за шеф на службата и почитане със звание бригаден военачалник. Той ще поеме поста от бригаден военачалник Светослав Даскалов, който ще бъде освободен заради навършване на пенсионна възраст. Правителството предлага още няколко рокади в армията - началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев да бъде почетен с висшето офицерско звание военачалник, заместникът му генерал-лейтенант Пламен Атанасов да бъде освободен поради пределна възраст, а неговият пост да заеме зам.-командирът на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун генерал-майор Димитър Илиев. В Солун отива досегашният шеф на дирекция „ Операции и подготовка “ в МО бригаден военачалник Иван Ортоманов. За титуляр на дирекцията е препоръчан полк. Маргарит Михайлов, сега заместник-началник на щаба на Сухопътните войски.

Нов пълководец ще има авиобазата " Граф Игнатиево ". Сегашният Иван Лалов ще стане зам.-командващ на Съвместното командване на силите. Неговото място ще заеме сегашният му заместител полковник Димитър Петров. Полк. Васил Лазаров е препоръчан за длъжността консултант на висшия главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност.
Началникът на щаба на Военноморски сили Георги Пенев е препоръчан за зам.-командир на Военноморски сили, а шефът на дирекция „ Логистика “ в МО полк. Митко Григоров - за почитане със звание бригаден военачалник.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР