Общо 32-ма от всички 240 депутати в Народното събрание ще

...
Общо 32-ма от всички 240 депутати в Народното събрание ще
Коментари Харесай

Всеки осми депутат е кандидат в изборите за местна власт

Общо 32-ма от всички 240 депутати в Народното събрание ще са претенденти за кметове или общински съветници на идните локални избори на 29 октомври. Повече от половината от тях са представители на " Възраждане ". Това сочи информация в регистрите на общинските изборни комисии (ОИК), както и информация от щабовете на политическите сили.

Повечето от кандидатите са издигнати в депутатските си изборни региони и най-често са били или водачи на листите за парламентарните избори през април тази година, или в челните им места. Според изборни наблюдаващи повода е, че са познати представители на партиите си там и се разчита да привлекат гласове за общинската листа.

Те ще вземат участие в предизборната акция, а в случай че бъдат определени, ще би трябвало да решат дали да заемат новата си позиция, или да останат в Народното събрание. Практиката сочи, че сходни прехвърляния от централната в локалната власт са по-скоро изключение и номинациите по-скоро припомнят традицията най-известните лица на партиите да водят по по две листи на парламентарни избори, като е авансово известно, че ще се откажат от мястото си в единия регион.

Изборният кодекс и решенията на Централната изборна комисия (ЦИК), не задължават депутатите да излизат в отпуск поради предизборната акция, само че през нея те постоянно отсъстват от работа, защото се чака да прекарват повече време на мястото, за където се борят за гласове.

Наскоро Народното събрание взе решение да е във почивка от 9 октомври до 7 ноември, което обгръща и датата на предстоящите на доста места балотажи за изборите за кмет. Официално посочената причина за това беше да не се употребява парламентарното време за предизборни цели. Неофициалният мотив, коментиран от политиците, е сътрудниците в ръководството - ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ", по опция да избегнат всекидневното опълчване поради конкуренцията за гласове на локалните избори.

Половината от " Възраждане " са кандидати

Парламентарната група на " Възраждане " се състои от 37 депутати, а 18 от тях се кандидатират за локалната власт. Столичният депутат Деян Николов е номиниран за кмет на София, а сътрудника му Димо Дренчев - за столичния регион " Младост ".

Ангел Георгиев е претендентът на проруската партия за Пловдив, а сътрудника му Емил Янков е втори в листата на " Възраждане " за общински съветници в града. Димитър Гюрев е повдигнат за кмет на Асеновград, Кръстьо Врачев - за Карлово, а Стоян Таслаков - за кмет Стамболийски. Валери Сираков води листата за общински съветници във Видин.

Останалите депутати номинации на " Възраждане " за кметове са:

Коста Стоянов - за Варна

Златан Златанов - за Русе

Искра Михайлова - за Стара Загора

Светослав Тодоров - за Свищов

Цвета Рангелова - за Благоевград

Георги Георгиев - за Хасково

Ивайло Папов - за Враца

Даниел Петров - за Габрово

Петър Петров - за Монтана

Климент Шопов - за Сливен

" Продължаваме промяната - Демократична България ": един от седем

От 63-ма депутати на " Продължаваме промяната - Демократична България " деветима се кандидатират за локалната власт. След като " Продължаваме промяната " не одобри номинацията на Манол Пейков от " Демократична България " за кмет на Пловдив, беше решено той да е финален в листата с общински съветници, с цел да притегля гласове и като знак на поддръжка към оферти за кмет Ивайло Старибратов. Пейков е измежду претендентите, които през април бяха обратно в листите на обединенията си, само че се пребори за депутатското място с помощта на огромния брой преференции, маркирани за него от гласоподавателите.

В Бургас, където вътрешнокоалиционното опълчване в " Продължаваме промяната - Демократична България " е най-видимо, в надпреварата за кмет влизат двама депутати от парламентарната група. Нито един от двамата обаче не е повдигнат от името на обединението, защото тя се записва с единна листа за общински съветници и това не разрешава да има повече от един кандидат за кмет. Затова Димитър Найденов е повдигнат от предприемчив комитет, а зад тила му мълчешком стои " Демократична България ", а Константин Бачийски е препоръчан от своята партия " Средна европейска класа " (СЕК) и подкрепян от " Продължаваме промяната ".

Останалите депутати претенденти за кметове на обединението са:

Йордан Терзийски - за Велико Търново

Любен Иванов - за Видин

Искрен Арабаджиев - за Ловеч

Петър Куленски - за Пазарджик

Михал Камбарев - за Смолян

Димитрина Хаджиева- Недина - за Сандански

Движение за права и свободи - без депутати в локалния вот

Движение за права и свободи е единствената парламентарна група, която няма да има участник в конкуренцията за локалната власт. След нея се подрежда Българска социалистическа партия, която има единствено една номинация на народен представител - Калин Калапанков, който ще се състезава за кмет на Брезово. През април той беше втори в листата за Пловдив-област.

Двама от ГЕРБ-СДС ще нападат и локалната власт. Евгения Алексиева, която беше втора в листата в 24-ти регион в столицата през април, в този момент е предложение за кмет на столичния регион " Панчарево ". Ивелин Иванов е повдигнат от партията на Бойко Борисов за кмет на Силистра, където беше лидер на листата преди половин година.

Двама са и депутатите на " ИТН " в кметската конкуренция. Ивайло Вълчев е предлагането за кмет на София. На предните избори той водеше листи в родния си Бургас и в Стара Загора. Станислав Балабанов в този момент се кандидатира и за кмет, откакто беше отпред на партийните претенденти за Пловдив-област.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР