Общо 237 млн. лева ще бъдат похарчени за подобряване на

...
Общо 237 млн. лева ще бъдат похарчени за подобряване на
Коментари Харесай

237 млн. лв. от ОПРР ще отидат за подобряване на транспорта в градовете през следващата година


Общо 237 млн. лв. ще бъдат изхарчени за възстановяване на превоза в 39 български града. Парите идват по Оперативна стратегия " Региони в напредък " (ОПРР), за бюджетния интервал 2014-2020 година, оповестяват от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

124 млн. лв. ще бъдат вложени в превоза на София. Столичната община ще ремонтира трамвайното трасе по " Цар Борис III " от Съдебната палата до крайната спирка в квартал " Княжево ", което ще разреши по-висока скорост на придвижване. Предстои реорганизация и на трамвайното трасе по ул. " Каменоделска " от кръстовище с бул. " К. Стоилов " до кв. " Орландовци ". Ще бъдат купени и 13 съвременни мотриси.

В морската ни столица - Варна, ще бъдат направени 25 " интелигентни " пешеходни пътеки, които от следващата година ще подсигуряват по-голяма сигурност за пешеходците. Чрез система от сензори, вградени в пътната настилка, зебрите ще светят автоматизирано при появяването на минувач на пътното платно. Те би трябвало да устоят на прекосяването на камиони, снегопочистващи машини и друга тежкотоварна техника.

Ще се усъвършенства и диспечерската стратегия на града – светофарите ще се ръководят в действително време, което ще облекчи трафика в пиковите часове. Ще се построяват " зелени талази " по кръстовищата, ще се ремонтират съществени улици и булеварди, ще бъдат купени и 15 нови екологични рейсове, като цената на целия план е 37 млн. лв..

Амбициозни са и плановете на останалите бенефициенти - община Сливен ще се снабди с 27 дизелови рейса, а Перник – с 15 рейса на метан, които ще се движат по най-натоварените линии. В центъра на Русе ще бъде основана нова пешеходна зона. Предвидена е реорганизация на бул. " Придунавски ", който ще стане двупосочен и по него ще минава градският превоз. Така ще се облекчи трафикът по дребните улички. Ще се инсталира видеонаблюдение на основни кръстовища и точки за отдалечено контролиране на придвижването.

През първия програмен интервал по Оперативна програма “Регионално развитие” в планове за възстановяване на превоза в София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен бяха вложени 413 млн. лв.. Автобусният парк на тези градове беше освежен със 192 нископодови рейса и 64 тролейбуса. Изградени бяха скоростни прави с дължина 32 километра, които обезпечават по-бързо напредване на градските транспортни средства. С цел поощряване на различните способи на напредване бяха рехабилитирани и построени 115 километра велосипедни алеи, а за улеснение на жителите бяха инсталирани по спирките 1975 електронни осведомителни табла (ЕИТ).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР