Общо 227 мигранти бяха спасени в четвъртък близо до испанските

...
Общо 227 мигранти бяха спасени в четвъртък близо до испанските
Коментари Харесай

Четири лодки с мигранти са спасени за ден на Канарските острови

Общо 227 мигранти бяха избавени в четвъртък покрай испанските Канарски острови, оповестиха службите за незабавна помощ, ден откакто благотворителните организации показаха опасения, че повече от 30 души са се удавили, откакто тяхната надуваема лодка е потънала по същия маршрут.

Канарските острови край крайбрежията на Западна Африка се трансфораха в главната дестинация за мигранти, които се пробват да стигнат до Испания.

Испанските управляващи оповестиха в сряда, че телата на дете и мъж са били извадени, а мароканска патрулна лодка преди този момент е избавила 24 души на борда на потъващ съд.

Организации, фокусирани върху миграцията, споделиха, че 59 души са били на лодката и. Те разкритикуваха Испания и Мароко, че не са се намесили по-рано, с цел да ги спасят.

Според Би Би Си транспортен съд на испанската брегова защита се е намирал на час корабоплаване от бедстващата лодка, само че не се е притекъл на помощ, тъй като е получил информация, че избавителната интервенция към този момент е била поета от Мароко. Мароканските спасители са се появили на мястото 10 часа след потърсената помощ.

Служители на Канарските острови споделиха в четвъртък, че през нощта службите за незабавна помощ са помогнали на 114 мигранти в две лодки.

Общо 53 души бяха откарани в Лансароте, до момента в който 61 мигранти, в това число бебе и майка му, бяха откарани в болница, отидоха в Гран Канария.

Телевизионни фрагменти демонстрират някои от мигрантите, покрити с червени одеяла, идващи в пристанището Аргинегин в Гран Канария и спасители, които оказват помощ на малко дете и други идващи да слязат.

В четвъртък сутринта трета лодка беше видяна от бреговата защита и откарана в Лансароте с 54 души на борда. Те са били в положително здравословно положение, допълниха от Спешна помощ.

По-късно денем избавителна лодка с 59 мигранти на борда дойде в Аргинегин. На телевизионни фрагменти се виждат три деца измежду пасажерите.

 Спасени мигранти чакат да слязат от прибралия ги транспортен съд на испанската брегова защита в Аргинегин
© Reuters

Спасени мигранти чакат да слязат от прибралия ги транспортен съд на испанската брегова защита в Аргинегин

Атлантическият миграционен път, един от най-смъртоносните в света, нормално се употребява от мигранти от Субсахарска Африка. Най-малко 559 души - в това число 22 деца, са починали през 2022 година при опити да стигнат до Канарските острови, съгласно данни на Международната организация по миграция към Организация на обединените нации.

" Източник, работещ в мигрантски лагер на един от Канарските острови, сподели на Ройтерс, че са получили към 1000 новопристигнали през последните дни, в съпоставяне със 100 през същия интервал на предходната година.

По-добрите метеорологични условия при започване на лятото форсираха началото на сезона на усилени опити за секване на морето.

Данните на испанското държавно управление демонстрират, че 5914 души са пристигнали на Канарските острови сред януари и средата на юни тази година, което е спад от 31.5% в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Но към 41% са пристигнали единствено за един месец сред 15 май и 15 юни.

 Все повече мигранти умират по пътя към новия си живот Все повече мигранти умират по пътя към новия си живот

Испания, която поема ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз има упоритост да докара до приемане европейската промяна на миграцията и убежището до края на годината. Според нея страните навътре в Европа ще би трябвало да одобряват за разселване мигранти, идващи в граничните страни, или при отвод - да заплащат за издръжката им.

 Испания чака договорката за миграцията на Европейски Съюз да бъде приключена до края на годината Испания чака договорката за миграцията на Европейски Съюз да бъде приключена до края на годината

Междувременно в италиански води в Средиземно море испанският избавителен транспортен съд " Алта Мари ", принадлежащ на неправителствената организация " Хуманитарно морско избавяне " (SMH), съобщи, че е взел участие в спасяването на 294 души от мигрантски транспортен съд край италианския остров Лампедуза в четвъртък.

SMH сподели, че е извършена взаимна интервенция със избавителния транспортен съд Nadir, принадлежащ на неправителствената организация ResQship и италианската брегова защита, с цел да бъдат извадени всички на борда.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР