Общо 22 интелигентни сензорни станции следят за нивото на качеството

...
Общо 22 интелигентни сензорни станции следят за нивото на качеството
Коментари Харесай

Четири сезона чакаме данните на СО за въздуха

Общо 22 интелигентни сензорни станции наблюдават за равнището на качеството и чистотата на въздуха в столицата. Това стана ясно при представянето на платформата и сензорната система за качеството на атмосферния въздух на общината от заместник-кметът на Столична община Йоана Христова и ръководителите на плана - Мирослав Гечев и Стелиян Димитров.

Четири сезона би трябвало да минат, с цел да може датчиците да натрупат задоволително информация, да протече процесът на машинно образование, данните да бъдат оценени и когато се види какви са действителните благоприятни условия да бъдат съпоставяни, ще бъде препоръчано на вниманието на СОС механизъм за възстановяване качеството на атмосферния въздух.

Докато събере нужните данни общината ще продължава да разчита главно на станциите на изпълнителна организация " Околна среда ".

Проектът с дълготрайно общо 5 години е със 100% европейско финансиране и ще се търси равностойност на данните. Повече информация може да бъде открита на уеб страницата на системата - http://platform.airthings-project.com.

Сензорите са ситуирани във всички региони на територията на Столична община. С цветови кодове сензорните станции демонстрират съответния замърсител. Има данни за Индекса за качеството на въздуха, таблица за това какви са равнищата на замърсяване. Всяка една станция дава информация за всеки един замърсител на въздуха. Станциите са напълно самостоятелни и могат да работят с дни на акумулатори. Сензорите могат елементарно да се подменят, както и елементарно могат да бъдат надграждани.

Планира се датчиците или сензорите да бъдат заменени 3 пъти до края на плана - всеки един датчик на 12 месеца. Нещо повече - станциите демонстрират визуализация на измерените показания в действително време, наблюдават показанията на всеки един замърсител, самата платформа дава отговор на условията за отворени данни.

Предстои да бъде инсталирана и климатизираща система, която да поддържа датчика изсъхнал. Идеята е да може да се подсигурява по-дълъг живот на сензорните станции, без да се постановат да бъдат подменяни. Всяка една техника има опция да бъде калибрирана, настройвана и променяна, само че с този вид данни се цели да се доближи до оптимално равнище на меродавност.

" Не можем да си позволим да лъжем жителите и да манипулираме данните и хората ", увери заместник-кметът на Столична община Йоана Христова.

Христова посочи, че това е междинна стъпка сред настоящите цивилен мрежи и комплицираната система. Амбицията на Столична община в идващите месеци е посредством набиране на данни от датчиците да може да се стигне до добра степен на меродавност и да има още един източник за информация за качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община.

Тя напомни, че в границите на плана в София са осъществени поредност от действия - изследвания на най-хубавите практики за идентични планове свързани с интелигентни датчици, свързани със замърсяването на въздуха, както е изработен и разбор за най-хубавите практики при връзка на проблемите и други.

Направен е разбор на подобаващите местоположения, а задачата е посредством мрежата да се добият данни, които биха могли да бъдат употребявани за управнически решения за възстановяване качеството на атмосферния въздух. Сензорните станции са една добра, съответна стъпка от общината, с цел да се опита да надгради постигнатото в разнообразни европейски градове, изясни заместник-кметът.

От своя страна Стелиян Димитров от Катедра " Георграфски и осведомителни системи " в СУ " Свети Климент Охридски " и началник на плана, разяснява, че с цел да се създадат въпросните интелигентни датчици се е анализирала първична информация за географското събитие - замърсяване на въздуха.

Технологията на датчиците е обвързвана със особено приложение на основата на Географските осведомителни системи. Събрани са първоначални данни в региона на базовите климатични данни, модел на релефа, транспортна инфраструктура, икономическо развиване и всички други фактори, които въздействат на замърсяването на въздуха.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР