Общо 2.16 млрд. лева .е финансовата помощ за земеделския сектор

...
Общо 2.16 млрд. лева .е финансовата помощ за земеделския сектор
Коментари Харесай

Как са разпределени 2.16 млрд. лв. субсидии за земеделския сектор през 2023 г

Общо 2.16 милиарда лв..е финансовата помощ за земеделския бранш през 2023 г - европейски и национални средства, по всички схеми и ограничения за подкрепяне на селското стопанство към началото на месец септември.

В тази сума не са включени 736 млн. лева директни дотации за повърхност (т.нар. СЕПП) от Кампания 2022, които към този момент са изплатени в края на предходната година. С тях директното подкрепяне (европейско с национално доплащане) за бранша надвишава 1.62 млрд.лв., а другите ограничения с държавно финансиране надвишават 1 млрд.лв тази година. Аналогична сума на повърхност (може и по-малка) ще се изплати и в края на тази година. Така в обобщение, годишно към локалните земеделци се насочват над 2.5 милиарда лева

Числата са от информация за всички заплащания за земеделските стопани в границите на 2023 година, предоставена на " Капитал " от държавни институции.

Според данните над две трети от средствата или 1.43 милиарда лева са изплатени до септември, а до края на годината ще бъдат преведени още над 722 млн. лева
Реклама Как се разпределят по браншове
Общата сметка демонстрира, че средствата за 2023 година (без изплатените през есента на 2022 помощи за единица площ) са разпределени 2 към 1 в интерес на бранш " Растениевъдство " -1.33 милиарда лева, по отношение на " Животновъдство " - 626 млн. лева Това не е изненада. Разликите при директните заплащания са най-големи, защото главните заплащания са за единица обработвана/използвана повърхност.

Зърнено-маслодайните стопанства са Но тази година те също получават и общо над 200 млн. лева по линия и на другите заплащания - това да вземем за пример е двойно повече от бранш " Плодове " и четири пъти повече от бранш " Зеленчуци ". За зърнения бранш е и най-голямата поддръжка по линия на пазарните ограничения (виж по- долу), при тях отива и най-голяма сума от държавните помощи - 116 млн. лева към 1 септември
Колко са средствата по главните линии
Така наречените директни заплащания са основният инструмент на Общата селскостопанска политика за подкрепяне на земеделците. Двете й най-големи съставни елементи - заплащането за единица повърхност (което обичайно се изплаща още в края кампанийната година и не е включено в таблицата) и така наречен " зелени заплащания " (практики, които са удобни за околната среда) се разпределят всред над 54 хиляди стопанства. Традиционно най-голяма част от тях отиват в растениевъдството и изключително зърнопроизводството, където са най-едрите стопанства.


Реклама
Животновъдите, както и секторите на плодовете, зеленчуците и протеиновите култури, пък получават директни помощи, чийто размер е привързан с продукцията - това е по този начин наречената " обвързана поддръжка " . Видимо от данните, тя е разпределена съвсем по равно за двата бранша - 110 млн. лева за растителни култури и 123 млн. лева за животни. С най-голямо подкрепяне в тази ситуация са млечните стопани.

С към 25 млн. лева годишно по линия на директните заплащания се подкрепят и млади фермери.

Пазарните ограничения са изключителни интервенции, с цел да се стабилизират селскостопанските пазари в моменти на пазарни рецесии. Те се финансират от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) - оттова пристигнаха да вземем за пример и половината средства от общо 85 млн. лева за българските производители на слънчоглед поради вноса на зърно от Украйна (останалата половина е от националния бюджет).

Все още дейни ограничения има и по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година Те са главно за хуманно отношение към животните, а програмата е главен източник на спомагателни средства и за пчеларите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР