Общо 193 училища са кандидатствали в Министерството на образованието и

...
Общо 193 училища са кандидатствали в Министерството на образованието и
Коментари Харесай

Нови 193 училища кандидатстват за статут на иновативни

Общо 193 учебни заведения са кандидатствали в Министерството на образованието и науката (МОН) за включване в Списъка на новаторските учебни заведения за идната образователна година.

Те са показали създадени новаторски учебни планове. Голяма част от тях оферират нови способи на преподаване и въвеждане на нововъведения в организацията и наличието на образованието. Друга част залагат на нов или по-усъвършенстван метод на ръководство и образование, както и на по-добра просветителна среда.

Има и оферти с създадени по нов метод образователно наличие, образователни проекти и стратегии. В някои планови хрумвания се подчертава върху цифровите науки, методиката „ Монтесори “ и  STEM образованието. Интерес има към новаторски способи на преподаване на тематики в областта на изкуствата, екологията, спорта, изкуствения разсъдък. Предлагат се планове в помощ на кариерното насочване и развиване на специалността. 

За първи път през 2022 година учебните заведения натъртват на тематики, свързани с личностното развиване и гражданското обучение на учениците, прецизират от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Най-много от претендентите за статут на новаторски образователни заведения са главните учебни заведения – общо 87. Постъпили са претенции от 57 междинни и девет начални учебни заведения, както и от 30 професионални и осем профилирани гимназии. Проекти са изпратили още от едно спортно и от едно обединено учебно заведение.

Общо 144 от институциите са общински, 25 - държавни, а 24 - частни. Училищата са разпределени в 96 обитаеми места от 27 области в страната.

Постъпилите планове ще бъдат оценени от Комисията за новаторски учебни заведения към МОН, в която са включени просветителни специалисти, експерти от научните среди, бизнеса и софтуерните промишлености.

Междувременно други 44 учебни заведения със статут на новаторски са показали в МОН информация за промени в новаторските си планове. Измененията са свързани с уголемение на обсега на учениците, типа на нововъведенията, квалификацията на учителите и други Училищата са попълнили електронни формуляри за уголемение на обсега на настоящите планове.

Иновативните планове са с дълготрайност до четири години, като за всяка образователна година са разказани съответно стадиите на напредъка в резултатите, които подлежат на мониторинг и разбор. Тези планове обгръщат всички или част от участниците в просветителния развой в кандидатстващото учебно заведение.

През актуалната образователна година като новаторски са избрани 510 учебни заведения от всички области на страната. може да намерите по какъв начин може да се кандидатства за статут на новаторско учебно заведение, кои по-конкретно са новаторските учебни заведения през 2020/2021 година и през 2021/2022 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР