Общо 141 млн. лева са средства за карти с намаления

...
Общо 141 млн. лева са средства за карти с намаления
Коментари Харесай

От февруари децата до 14 г. ще пътуват безплатно в градския транспорт

" Общо 141 млн. лв. са средства за карти с понижения в публичния превоз, а 188 млн. лв. са за дотациите за междуселищните транспортни връзки ", изясни той.

Ето какви са измененията, касаещи децата: 
Децата до 14-годишна възраст ще пътуват гратис в градския превоз , като до момента това право имаха единствено децата до 7 години. Децата до 7-годишна възраст ще продължат да пътуват гратис в междуселищния превоз . Децата от 7 до 14 навършени години ще пътуват с 50% понижение в междуселищния превоз . Досега това важеше единствено за децата от 7 до 10 години.
На 50% се усилва наложителното понижение на постоянната цена на картите за пенсионери и учащи за градския превоз и междуселищните автобусни линии, което също е обезпечено от държавния бюджет. Досега тези понижения бяха сред 20% и 30%, според от категорията и типа на пътуването.

Добавена е нова група правоимащи жители - лица с увреждания и понижена продуктивност до 70% . Те ще пътуват с минимално понижение от 25% ", обясни министър Гвоздейков.

Той уточни, че всички промени ще влязат в действие от 1 февруари 2024 година

" Призоваваме общините и общинските управляващи да разработят актуализации на техните нормативни документи и цени, както и да разгласяват идните промени за публично разискване в оставащите дни на 2023 година

Хората, които са си купили годишни карти при актуалните условия, ще имат право да ги преиздадат по изискванията на по-изгодния за тях режим ", добави още той.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР