Общо 10 са кандидатите за нов владика на Сливен, съобщават

...
Общо 10 са кандидатите за нов владика на Сливен, съобщават
Коментари Харесай

Кои са десетте кандидати за нов Сливенски митрополит?

Общо 10 са претендентите за нов епископ на Сливен, оповестяват от Светия Синод. на 18 февруари първо ще се организира епархийският избор, а на 25 февруари в Синодалния параклис „ Св. Цар Борис-Михаил Покръстител ” ще бъде осъществен и каноническият избор за нов Сливенски митрополит.
Един от тях е Викарият на Русенския митрополит Наум, свещеник Макарий.Роден е на 30 август 1981 година в град София, България, със светското име Мирослав Чакъров. През 1999 година приключва с отличен триумф Пловдивската духовна семинария, а през 2006година е признат в магистърската стратегия на Богословския факултет на Солунския университет. На работа в Русе е от 2022 година, откакто по молба на Русенския митрополит Наум, Светият Синод взема решение да ръкоположи тогава архимандрит Макарий за свещеник и да служи отсега нататък като викарий на русенския епископ.
Друг претендент за поста на починалия Йоаникий е Величкият свещеник Сионий (Стефан) Стефанов Радев.Роден е на 18.11.1969 година в гр. София, някогашен свещеник на Клисурския манастир „ Св. св. Кирил и Методий “. В интервала 1995-1996 година специализира в Ерланген, Германия, от 1996 до 2009 година е Ректор на Софийската духовна семинария „ Св. Йоан Рилски “, от 2009 до 2014 година е назначен за Викарий на Видинския митрополит, oт 2014 година е назначен за свещеник на Троянската ставропигиална св. обител „ Успение Богородично “, която служба извършва и до през днешния ден, a по решение на Св. Синод от 03.04.2019г. е назначен и за свещеник на Бачковската ставропигиална св. обител „ Успение Богородично “.
Знеполският свещеник Арсений (Атанас Димитров Лазаров) е роден на 18.11.1986 година в гр. Стара Загора.Приема отшелнически постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11.08.2007 година в Кукленския манастир „ Св. св. Козма и Дамян ”. От 2008 година до 2010 година е енорийски духовник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия, от 2009 година е Директор и началник на първата църковна православна телевизия – ППТВ. От 2010 година е назначен за нравствен надзирател на Пловдивската епархия, а от 2012 година и за Председател на митрополитския храм „ Св. Марина ” – гр. Пловдив. От 2014 година е наименуван за Знеполски свещеник и Викарен свещеник на Пловдивския митрополит, която служба извършва и до през днешния ден.
Другите претенденти Сливенския епархийски трон са Белоградчишки свещеник Поликарп, Агатополски свещеник Йеротей, Мелнишки свещеник Герасим, Смоленски свещеник Висарион, Константийски свещеник Михаил, Браницки свещеник Пахомий и Велбъждски свещеник Исаак.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР