Общо 1.5 млрд. лв. ще струват различните компенсации за бизнеса

...
Общо 1.5 млрд. лв. ще струват различните компенсации за бизнеса
Коментари Харесай

Държавата ще подпомогне бизнеса с 1.5 млрд. лв. заради скъпите ток и газ

Общо 1.5 милиарда лева ще костват другите обезщетения за бизнеса поради фрапантното покачване на цената на електрическата енергия и природния газ и загубите, които някои енергийни сдружения ще претърпят, поради мораториума върху цената на тока за семействата в идващите три месеца. Днес цената на тока на енергийната борса у нас удари връх от 342 евро на мегаватчас. 

Това стана ясно от брифинг на министъра на енергетиката Александър Николов. Енергийното министерство дружно с финансовото министерство са създали три схеми за подкрепяне на бизнеса. Първата планува за четирите месеца от декември 2021 година до март 2022 година небитовите консуматори - компании, лечебни заведения, учебни заведения, детски градини и разнообразни общински структури, да бъдат обезщетени с общо 900 млн. лева Помощи обаче ще получат единствено тези небитови консуматори, които купуват ток на цени над 185 лева за мегаватчас - борсовата цена от месец юли т.г. Небитови консуматори, които са сключили дълготрайни контракти с цени под 185 лева за мегаватчас, няма да получат помощи за зимните месеци, съобщи министър Николов. Размерът на помощта ще бъде 75% от разликата сред 185 лева за мегаватчас и действителната средномесечна борсова цена за съответния месец. Поставя се и таван на размера на компенсацията - не може да надвишава 30% от действителната средномесечна борсова цена.

Елекроразпределителните сдружения ще получат 350 млн. лева отплата поради замразяването на цените на електроенегията за семействата от 1 януари 2022 година Сметката е направена за дълготрайност на мораториума до края на март 2022 година, въпреки че министър председателят Кирил Петков позволи, че той може да бъде вдигнат доста по-рано, когато се задвижат ограниченията за компенсиране на засегнатите бизнеси.

Третата скица на подкрепяне е ориентирана към топлофикациите в страната поради поскъпналия природен газ. Разчетени са 200 млн. лева обезщетения за топлофикациите, които ще замразяват в идващите три месеца цената на парното за битовите клиенти. Основен дял в това подкрепяне се пада на Топлофикация София.

И трите схеми би трябвало да минат пред утвърждение пред Брюксел. Според министър Николов това може да се случи доста бързо, до края на годината, защото Европейската комисия към този момент е създала процедурата за известия по отношение на настояванията на други страни.

Необходимите 1.5 милиарда лева ще бъдат обезпечени от три източника - фонда " Сигурност на енергийната система ", енергийните сдружения на облага под шапката на БЕХ (основно АЕЦ Козлодуй) и от държавния бюджет. Последното перо ще се употребява единствено откакто бъдат разходвани останалите вероятни запаси, акцентира Николов.

Очаквайте детайлности.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР