Общият показател на бизнес климата през юли 2020 г. нараства

...
Общият показател на бизнес климата през юли 2020 г. нараства
Коментари Харесай

Бизнес климатът продължава да се подобрява

Общият индикатор на бизнес климата през юли 2020 година нараства с 2,5 пункта по отношение на предходния месец. Увеличение на индикатора се следи в търговията на дребно и в бранша на услугите, в индустрията резервира равнището си от юни 2020 година, а в строителството е записано намаляване. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Бизнес климатът в индустрията остава на юнското си ниво. По мнение на промишлените бизнесмени актуалната индустриална интензивност се усъвършенства (балансовият индикатор се повишава с 6,8 пункта), само че упованията им за активността през идващите три месеца са поумерени. През юли спрямо април се следи покачване на междинното натоварване на мощностите (с 2,5 пункта), което доближава 70,4%. Най-сериозното усложнение за бизнеса остава несигурната икономическа среда, следвана от незадоволителното търсене от чужбина и незадоволителното търсене от страната. Относно продажните цени анкетата записва планове за известно покачване, въпреки преобладаващата част от мениджърите да чакат те да останат без смяна през идващите три месеца.

В строителството бизнес климатът се намалява с 1,8 пункта вследствие на влошените упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. По-резервирани са и прогнозите им за строителната интензивност през идващите три месеца, като анкетата демонстрира и нарастване на броя на клиентите със закъснения в заплащанията. Несигурната икономическа среда, дефицитът на работна мощ и факторът „ други “ не престават да бъдат най-сериозните спънки за активността в бранша, като през последния месец се ускорява отрицателното въздействие на първия фактор, По отношение на продажните цени в строителството мениджърите чакат опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно нараства с 6.4 пункта, което се дължи основно на усъвършенстваните оценки на търговците на дребно за актуалното бизнес положение на предприятията. По-благоприятни са и упованията им по отношение на размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца. Факторите „ несигурна икономическа среда “, „ незадоволително търсене “ и „ конкуренция в сектора “ не престават да затрудняват в най-голяма степен активността на предприятията  По-голяма част от търговците чакат продажните цени да останат без смяна през идващите три месеца.

В бранша на услугите бизнес климатът се покачва с 8.2 пункта вследствие на по-позитивните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. Относно търсенето на услуги актуалната наклонност леко се усъвършенства, като и упованията за идващите три месеца остават удобни, въпреки и по-резервирани по отношение на предходния месец. Несигурната икономическа среда продължава да бъде главната спънка за активността на предприятията, като през последния месец се следи усилване на негативното ѝ влияние. На второ и на трето място са незадоволителното търсене и факторът „ други “. По отношение на продажните цени в бранша на услугите преобладаващите упования на мениджърите са за опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР