Общият индекс на цените на производител през юни 2022 г.

...
Общият индекс на цените на производител през юни 2022 г.
Коментари Харесай

Заводските цени са се вдигнали с над 40% за година

Общият показател на цените на производител през юни 2022 година се усилва с 3.4% по отношение на предходния месец.

Това сочат данни на Националния статистически институт.

Повишение е записано в преработващата индустрия - с 4.4%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.4%, и в добивната индустрия - с 0.8%.

По-високи цени на производител в преработващата индустрия се следят при: производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 6.4%, печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - с 5.0%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 4.2%. Намаление е регистрирано при производството, некласифицирано другаде - с 0.3%.

Общият показател на цените на производител през юни 2022 година нараства с 41.4%, в съпоставяне със същия месец на 2021 година Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 83.2%, преработващата индустрия - с 29.9%, и добивната индустрия - с 18.7%.

В преработващата индустрия доста покачване е регистрирано при: производството на химични артикули - с 45.4%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 33.7%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 32.2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни 2022 година се усилва с 2.4% по отношение на предходния месец. Повишение е записано в преработващата индустрия - с 4.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.5%. В добивната индустрия цените резервират нивото си от предходния месец.

По-високи цени на производител в преработващата индустрия се следят при: производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 10.0%, печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - с 5.7%, производството на произведения от каучук и пластмаси - с 5.6%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 5.5%, производството на химични артикули - с 5.1%.

Понижение е регистрирано при производството на съществени метали - с 0.6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни 2022 година нараства с 49.3% в съпоставяне със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 80.1%, преработващата индустрия - с 34.2%, и добивната индустрия - с 14.7%.

Спрямо юни 2021 година значително нарастване на цените в преработващата индустрия е регистрирано при: производството на химични артикули - с 67.6%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 56.6%, произвеждане на железни произведения, без машини и съоръжение - с 31.1%, производството на съществени метали - с 30.1%.

Понижение се следи при производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 0.2%.

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар през юни 2022 година се усилва с 5.1% по отношение на предходния месец, а по отношение на съответния месец на 2021 година нарастването е с 29.6%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР