Общият брой на недействителните гласове за общински съветници в страната

...
Общият брой на недействителните гласове за общински съветници в страната
Коментари Харесай

Близо 500 хил. са невалидните гласове на местния вот

Общият брой на недействителните гласове за общински съветници в страната е 412 701 или 15,46% от подадените от гласоподавателите гласове, заяви Институт за развиване на обществената среда. За съпоставяне при предходните локални избори през 2019 година недействителните гласове са били 466 077 или 15,09 %.

Избирателите в Столична община са най-вече, а в това време едвам 4,9 % от тях са подали недействителни гласове. Ако столицата не участваше в разпределението на данните, то междинният дял на недействителни бюлетини за страната щеше да е 17,14%, показват от института.

Най-висок дял недействителни гласове за съветници има в общините Луковит с 33,86%, Брусарци с 31,17% и Димово с 30,88%. А десетте общини с най-голям % на недействителни гласове, може да видите в идната графика.

Според Института за развиване на обществената среда казусът с действителните гласове можеше въобще да не съществува, в случай че машинното гласоподаване не бе анулирано часове преди изборния ден от ЦИК. Дори употребявайки ги единствено като принтери, машините не позволяват нереален глас и в този смисъл няма и предпоставки за подозрение в секционните комисии при отчитането в края на деня. Данните от последните шест акции, в които се гласуваше с машинни устройства, ясно демонстрират ниския дял на недействителните гласове от 2021 година насам – такива бюлетини имаше единствено в секциите, в които се гласуваше с хартия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР