Общите газови запаси в ЕС са достигнали своя абсолютен рекорд,

...
Общите газови запаси в ЕС са достигнали своя абсолютен рекорд,
Коментари Харесай

Газохранилищата в Европа са пълни

Общите газови ресурси в Европейски Съюз са достигнали своя безспорен връх, съгласно данни на Gas Infrastructure Europe (GIE).

В момента европейските подземни газохранилища (ПГХ) са запълнени на 97,89% (с 8,54 процентни пункта повече от междинното за тази дата за последните пет години), като в тях има 107,75 милиарда куб.м газ. Европейските страни изпълниха подземните си складове с газ до целевите 90% за отоплителния сезон още в средата на август. Преди това Европейската комисия очакваше да реализира такива индикатори едвам до ноември.

Изпомпването на газ от подземните складове в страните от Европейски Съюз на 14 октомври по данни на GIE възлиза на 10 милиона кубически метра.

В същото време нагнетяването им възлиза на 246 милиона кубични метра.

Според метеоролозите през седмицата се чака доста захлаждане в Централна и Западна Европа. През втората половина на седмицата температурите през нощта в някои региони може даже да паднат под нулата. Делът на вятърната сила в производството на електрическа енергия в Европейски Съюз е повишен до 21% през октомври.

Постъпленията на полутечен природен газ от терминалите в европейската газопреносна система са се нараснали леко,

само че през октомври към момента са на минимума си от февруари 2022 година В момента потенциалът за регазификация на полутечен газ и по-нататъшното му впръскване в европейските тръбопроводи е претрупан на 46% от максимума. Средната изкупна цена на газа през септември в Европа е била 417 $ за хиляда куб. м, а през октомври - 475.

Преди това безспорната оптималната претовареност на подземните складове за газ в Европейски Съюз беше следена на 28 октомври 2019 година - 97,84%.

Международната организация по енергетика (МАЕ) по-рано означи, че Европа може да запълни своите газови складове до съвсем 100%,

само че даже такива високи запаси при положение на студена зима и цялостно прекъсване на доставките на газ от Русия може да докара до пазарна неустойчивост

през зимния интервал. МАЕ също по този начин допусна, че до края на идния отоплителен сезон запасите в подземните складове на газ в Европейски Съюз може да паднат под сериозните 20%. Европа беше значително подкрепена през последния отоплителен сезон от топлото зимно време.

В същото време напрежението на европейския газов пазар може да се върне към края на идната зима на фона на студено време и понижаване на достъпността на втечнения природен газ.

Русия към този момент продължава да доставя газ до Централна и Западна Европа през Украйна,

като доставките възлизат на 42,4 милиона куб. м в денонощие. Руски газ се доставя и по " Турски поток " и " Син поток " към Турция и страните от Южна и Югоизточна Европа, осведоми " Газпром ".

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР