Общинският съветник от Кауза за България Румяна Толова опитала да

...
Общинският съветник от Кауза за България Румяна Толова опитала да
Коментари Харесай

Отново за Solar fest и нарушава ли община Пловдив общинските наредби?

Общинският консултант от " Кауза за България " Румяна Толова пробвала да предотврати проблем, обвързван с късното осъществяване на събитието на Гребната база и възмущение от живущите в жилищния квартал., които са се възмутили от мощната музика на Гребната база по време на Solar fest и шоуто на именития дисководещ Армин Ван Бюрен.

Разбира се, доста от феновете му се възмутиха от това, само че истината постоянно има две страни.

В диалог с Румяна Толова се опитваме да изясним кой има виновност за създалата се обстановка и доколко тази виновност се споделя от община Пловдив. Ето цялото изявление с нея: 

Г-жо Толова, разбрахме, че Вие сте се пробвала да предотвратите проблема, който породи със събитието на Гребната база Solar fest.  Разкажете ни по какъв начин!  

- В петък, след като видях, че събитието е обявено до ранните часове на идващия ден, звъннах на заместник- кмета Йордан Ставрев, с цел да го попитам до по кое време е издадено разрешителното за осъществяване на сходно събитие и по какъв метод общината ще реализира контрола. Знаете, че доста постоянно се случват сходни събития на територията на Гребната база. Аз съм изцяло наясно, че общината издава разрешителните до 23 часа, по този начин както е Наредбата и както би трябвало да бъде. Звъннах му в петък, обсъдихме с него въпросното събитие. Но защото е обявено до 3 часа сутринта, аз знаех, че проблем ще възникне. Беше ми отговорено от негова страна, че той е уведомил полицията, че тя ще извърши своите контролни функционалности и общината няма да изпрати собствен представител, който да го направи. Въпреки, че в Наредбата за запазване на публичния ред ясно се отбелязва, че надзор по опазването на публичния ред се реализира от лице, упълномощено от кмета. В случая допуснах, че това ще бъдат представители на Общинския инспекторат, само че от него разбрах, че такива там на място няма да има. По негови думи, полицията трябвало да реализира този надзор.

Това не е единственият подобен случай, доста сходни събития се организират на Гребната база, само че не всички не престават до дребните часове. Но все пак, наредбата е ясна. За озвучаване навън такива събития завършват до 23 часа. И е редно разрешителното да бъде издадено дотогава. Не съм видяла това, което е издадено, само че няма по какъв начин те да нарушат публично наредбата.

А в действителност действително тя е била нарушена?

 - Да, тъй като няма надзор от страна на общината дали разрешенията, които се издават, действително се съблюдават. Аз персонално съм била очевидец, че те не се съблюдават в по-голямата си част. Това важи и за зарята, това събитие приключи с огромна заря в 3 часа. Дори и частните такива, които се разрешават, се случват след 23 часа.

Сега следва Hills of Rock, има няколко обявени събития след 23 часа и то публично в уеб страницата на фондация " Пловдив 2019 ". Заместник-кметът споделя, че отговорността трябва да бъде търсена от полицията. Но виждаме от жалбите от хората, че служителите на реда са отговаряли, че те не могат да прекратят събитието, тъй като имат позволение от общината. Но, в случай че тръгнеш да го искаш това позволение, никой не ти го демонстрира. Трябва да има лице, упълномощено от кмета, което да реализира този надзор. Първоначално той би трябвало да бъде осведомен с програмата, която е обявена най-често. По този метод общината ще е наясно, че се планува такова събитие, което ще продължи до късните часове. И в тази ситуация, в уеб страницата на фондацията е било обявено, че този фест ще продължи от 0 до 6 часа сутринта. 

Редно е общината да взаимодейства със своите структури и да открива дали тези събития, за които издава позволения, предварително са планувани за по-късен час. Естествено е, че няма по какъв начин те да бъдат спрени по време на събитието. Би било цялостен парадокс да поканиш най-известния диджей, с хилядната си аудитория, и в 24 часа да му кажеш " извинявай, само че приклякваме ". Тези неща трябва да бъдат авансово конкретизирани със самите уредници.

Какво е Вашето персонално мнение за мястото на осъществяване на такива събития?

 - Няма спор, че това е значимо събитие, значимо за Пловдив, за почитателите на Армин Ван Бюрен и за групите, които ще вземат участие в Hills of Rock. Тези хора би трябвало да имат своето място в Пловдив. Но изрично, това не трябва да се случва в жилищен квартал. На около на 440 метра има жилищни здания, има и болница на 1.5 км от там, само че защото няма здания, които да стопират звука, сигурно там този звук се е чувал. Категорично, сходни събития трябва да се организират в града, трябва дори и повече, чисто икономическият фактор е важен тук. Всички хотели са заети в града, нощувките са на високи цени. Това е огромна помощ за бизнеса. Но те трябва да се организират отвън града. Може да е в зала, а може да е даже на летище. Наскоро Армин Ван Бюрен ще има присъединяване на едно от летищата. Тези събития би трябвало да са отвън границите на града. Тогава те още веднъж ще допринесат за стопанската система на нашия град. Но хората, които ги харесват в действителност ще се забавляват, а тези, които не желаят,  ще си почиват.

Plovdiv24.bg се опита да се свърже на няколко пъти със зам.-кмета на Пловдив Йордан Ставрев. Той с скука затваряше телефона сега, в който разбере, че го търсим с думите " Не мога да приказвам ".

Но в случай че в действителност той няма предпочитание да беседва с публицистите, то по кой метод да изясним има ли отговорни? И по какъв начин да знаем дали общината ще продължи да издава позволения, без по-късно да наблюдава съблюдават ли се те? Въпреки че според Наредбата осъществяването на разрешенията би трябвало да се наблюдава точно от упълномощено от кмета лице. 

По думите на общинският консултант Румяна Толова, Ставрев комфортно се е оправдал с полицията, като виновна да наблюдава съблюдава ли се Общинската разпоредба. Ние добре знаем, обаче, че в пълномощията на полицията стоят и други отговорности, които те са изпълнявали. Има арест на

Потърсихме и полицията, откъдето ни споделиха, че при тях са постъпили над 50 сигнала по време на музикалното събитие в петък и събота на Гребната база.



За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР