Общинският съветник от Демократична България Веселин Калановски призовава с отворено

...
Общинският съветник от Демократична България Веселин Калановски призовава с отворено
Коментари Харесай

От ДБ призовават да се задвижи местенето на Паметника на съветската армия

Общинският консултант от " Демократична България " Веселин Калановски приканва с отворено писмо кмета на София Йорданка Фанкъдова и ръководителя на Комисията по просвета към Столичния общински съвет Малина Едрева да бъде задвижен въпросът с преместването на Паметника на руската войска .

Калановски и групата общински съветници от " Демократична България " упорстват паметникът да се демонтира и реалокира оот началото на мандата си през 2019 година, оповестяват от Демократична България

" Днес е съвременно да се приказва за евроатлантическа ориентировка и принадлежността на България към Европа и НАТО. Политическата мощ, която вие представлявате даже обществено показва предпочитание за образуване на съдружно ръководство, учредено на тези правила. Похвално предпочитание, само че дано да се върнем към действителностите на днешния ден ", се споделя в отвореното писмо на Калановски.

" Какво още би трябвало да се случи, с цел да излезе Столична община от летаргията си и да предприеме действителни дейности за преместването на монумента с " отзивчивия " съветски боец, размахал оръжие над главите на софиянци? Какво още би трябвало да се случи, с цел да се реалокира монумент, внушаващ васално състояние на България по отношение на Русия ", пита той.

Калановски задава също въпроса по какъв начин се наличието на подобен монумент корескондира с евро-атлантическите ценности и натовската ни принадлежност и обикновено ли е въоръжен боец от армията на страна, оповестила ни за врагове, да се извисява над Народното събрание и университета.
 Георги Георгиев: Демократична България да не трансферират на общината решението за Паметника на Съветската войска
Георги Георгиев: Демократична България да не трансферират на общината решението за Паметника на Съветската войска

Общинският съвет още през 1993 година се е произнесъл за ориста на този монумент

" Докога либералистичен ще поносим този знак на съветското колониалното въздействие, достигнало своя пик у нас по време на Съюз на съветските социалистически републики, а продължаващо и до през днешния ден в най-различни формати ", пита още той.

В отвореното писмо се приканва столичният кмет и Столичният общински съвет да решат най-сетне проблемите със собствеността на монумента, издигнат върху общинска земя в София. Веселин Калановски желае още да се приведе в осъществяване решение № 19 на СОС от 25.02.1992 година, допълнено от решение № 2 от 18.03.1993 година, както и ръководителят на СОС Георги Георгиев и Малина Едрева да се погрижат да бъде придвижен, прегледан, а при нужда и поправен отчетът на " Демократична България " от 2020 година за преместването на паметника.

" Избирам формата на обществено писмо до вас, а не на публично запитване в качеството ми на общински консултант, тъй като досегашният опит демонстрира, че възможностите да получа отговор на питането си, до момента в който въпросът е към момента настоящ, не са изключително огромни ", акцентира той.

На 2 март кметът на столичния регион " Средец " от Паметника на Съветската войска просто да бъдат преместени. Идеята си той написа във Facebook ден - 24 февруари 2022 година

Отделно на това има и. През май т.г. група политици, жители и социалисти стартираха самодейност за разглобяване на паметника. Новината заяви Горан Благоев от " Републиканци за България ". Средствата за премахването му се събират сега.

На концепциите за унищожаване се опълчват (Паметника на руската армия).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР