Общинският съвет в Монтана промени Правилника за почетните отличия на

...
Общинският съвет в Монтана промени Правилника за почетните отличия на
Коментари Харесай

Променят правилата за почетните граждани на Монтана

Общинският съвет в Монтана промени Правилника за почетните оценки на общината. Актуализацията на разпоредбите, признати в далечната 2001 година, регламентира броя на присъжданите в един мандат оценки – Почетен знак и Почетна значка на община Монтана. Определената сума е 12 500 лева Тя е за разработване и за парична награда на носителите на Почетния знак за 4-годишен мандат. Занапред вместо 5 минимални заплати наградата ще е 1 000 лева Целта на измененията е опазване престижа на почетните оценки и открояване на персони с най-големи заслуги към Монтана.
Досега годишно в общината са постъпвали десетки оферти за почитане на жители с почетните оценки, без препоръчаните да имат равносилен принос. Увеличаването на броя на наградените девалвира цената на оценките.
Другият мотив е за наградата при приемане на Почетния знак от 5 минимални заплати. Честата смяна в размера на минималната заплата затруднява точното обмисляне на сумата. И още – броят на носителите на Почетния знак. За 2021 година те бяха четирима и общата сума за наградата надвиши 12 000 лева
Съветниците утвърдиха препоръчаните от кмета Златко Живков разбърквания в бюджета поради нарасналите разноски за улично осветяване в селата и за отопление в общински звена.
Разместването по параграфи не нарушава финансовата непоклатимост на локалната хазна, защото през 2021 година Монтана регистрира рекордна събираемост на локални налози и такси. Най-голям растеж има при налога от 2.5 % при покупко-продажби. Над 5 100 000 лева са постъпили в общинския бюджет от такса „ смет”, общо над 10 200 000 лева са събрани в параграф „ локални приходи”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР