Общинският съвет реши да се отпуснат близо 3 млн. лева

...
Общинският съвет реши да се отпуснат близо 3 млн. лева
Коментари Харесай

Общинският съвет реши да се отпуснат близо 3 млн. лева за първите електробуси във Варна

Общинският съвет реши да се провиснал близо 3 млн. лв. за първите електробуси във Варна. Средствата ще бъдат обезпечени като заемообразно финансиране на " Градски превоз “ за възнаграждение на налог добавена стойност, изискуем по контракт за доставка на нови електрически рейсове и зарядни станции за тях, оповестиха от пресцентъра на локалния парламент.

60 екологични рейса - 40 солови и 20 съчленени, и зарядните устройства за тях ще бъдат купени за потребностите на общинския транспортьор във Варна. Проектът е финансиран по Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 година “.

" Градски превоз “ към този момент подписа контракта за соловите рейсове, а напълно скоро следва подписване на договора и за съчленените ековозила. Двата контракта са на обща стойност 78 844 632  лева с Данък добавена стойност, само че според разпоредбите и изискванията на Оперативна програма " Околна среда “ налог добавена стойност върху цената на договорите е незачитан разход. Затова сътрудниците по плана – Община Варна и " Градски превоз “ ЕАД, са длъжни да обезпечат финансовия запас за него, който е в общ размер от 13 140 772 лева

Съветниците взеха решение заемообразното финансиране да бъде съгласно нуждата от идни заплащания. Размерът на първото заплащане за Данък добавена стойност е в размер на 2 956 188,80 лева. 

Друго решение на днешното съвещание беше да се удължи срокът за асимилиране на заема, провиснал за огромен ремонт във варненския зоопарк, какъвто не е юридически от 1961 година За реконструкцията и обновяването на зоокъта Фондът за градско развиване за Северна България даде капиталов заем в размер на 1,2 млн. лв.. Част от средствата бяха вложени в бранш " Хищници “ и лъвчетата и тигрицата към този момент имат актуализирани домове.

Предстои възобновяване на местообитанията на вълците и средноголемите котки. Проектите към този момент са утвърдени, има позитивни мнения от Националния институт за недвижимо културно завещание и Министерство на регионалното развитие и в този момент следва избор на реализатори. Поради естеството на провежданите процедури, времето за тяхното привършване, както и последващото осъществяване на ремонтните действия, беше решено срокът за асимилиране на средствата по заема да бъде продължен до 31 декември 2022 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР