Общинския съвет в Силистра гласува забрана за влизането в града

...
Общинския съвет в Силистра гласува забрана за влизането в града
Коментари Харесай

Забрана за камиони над 3,5 тона гласува Общинския съвет в Силистра

Общинския съвет в Силистра гласоподава възбрана за влизането в града на всевъзможни транспортни средства над 3,5 тона. Решението бе подкрепено с 29 гласа за, от присъствалите 29 общински съветника.

Това решение е в отговор на митингите в града поради километричните колони тирове, които минават по улиците на Силистра.

До нетърпимата обстановка се стигна поради пословичната румънска корупция. Преди 20 години с европейско финансиране от 11 млн. евро бе построена съвременна инфраструктура за българо-румънски фериботна линия. Румъния, неразбираемо за какво построи техният терминал на 7 км по надолу по течението на Дунав, а не против българския терминал. После едностранно стопираха да извършват междудържавното съглашение за взаимната линия и се появи нов ферибот, който употребява терминала от северната страна на Дунав, пътува до южната страна на реката, само че на руманска територия, на фериботното пристанище на някогашния кооператив в село Остров до българо-румънската сухопътна граница. Трафикът е голям, тъй като минава целият поток от Турция за Русия, Украйна и Полша и водачите го избират, тъй като пътят е по-кратък и по-лек. Минава се през ниските старопланински проходи - Ришки и Върбишки, а не през Шипка или Хаинбоаз и дистанцията е по-кратко. Но градското сухопътно контролно-пропусквателен пункт в източния завършек на Силистра няма инфраструктура за прекосяване на тирове, то е планувано за прекосяване пеш в граничните региони, с цел да се подържа контакт с поробените ни сънародници от Северна Добруджа.

Нужната инфраструктура се намира в западния завършек на града, където е неизползваемия фериботен терминал, има паркинг, бензиностанция, тоалетни.

Всъщност някакъв румънски хитрец се възползва от европейското финансиране, с цел да печели единствено той, без българската страна и за сметка на жителите на Силистра. Твърди се, че същинският притежател на румънския ферибот бил авторитетен румънски народен представител.

Може би е редно да се употребява обстановката с митингите на жителите на Силистра и да се упорства за построяването на мост на уместно място в Силистра. Макар че, когато се строеше моста при Видин имахме сходна обстановка, румънската страна все нещо бавеше и увърташе, макар, че имаше европейско финансиране. Както описват участници в тогавашните договаряния всичко било, тъй като ферибота при Видин Калафат бил благосъстоятелност на тогавашния румънски министър на превоза. Наложило се Брюксел да заплаши Румъния, че няма да ги одобряват в Европейски Съюз, а единствено България, с цел да се отпуши плана.

Докато беше в Александруполи оня ден на взаимно държавно съвещание с Гърция, българският министър председател Бойко Борисов съобщи, че би трябвало да се употребява европейски напън, с цел да се принуди Румъния да бъде построен трети мост на Дунав край Силистра.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР