Общинските съветници в Сопот започнаха обсъждане на предложение на кмета

...
Общинските съветници в Сопот започнаха обсъждане на предложение на кмета
Коментари Харесай

В Сопот обсъждат по-ниски заплати на кмета и старейшините

Общинските съветници в Сопот започнаха разискване на предложение на кмета Деян Дойнов, с което той желае да бъде понижена неговата заплата, както и възнагражденията на старейшините. До невижданата обстановка се стигна откакто стана ясно, че фондът за активност на Общинския съвет е привършен през октомври и в случай че би трябвало да бъдат платени заплатите на общинските съветници, то те би трябвало да гласоподават разноски от бюджета, планувани за инфраструктура. Ситуацията е сериозна и поради прогнозата, че съставянето и гласуването на общинския бюджет за 2023 година е според от това на избирането на държавно управление и приемане на държавния бюджет и това може да стане след вероятно нови парламентарни избори.

Снощи докладната на кмета на Сопот бе показана за разискване в три от непрекъснатите комисии към Общинския съвет. Дойнов предлага от 1 декември неговата заплата да стане 1700 лв.,  намаляване на заплатите на общинските съветници  в размер на  10 % от работната заплатата на администрацията в общината и заплащане за ръководителя на Общинския съвет в размер на 50 на 100 от заплатата на кмета.

 Предложението на Дойнов породи бурна полемика. В хода на изявленията стана ясно, че средствата, гласувани в общинския бюджет за активност на Общинския съвет са близо 300 000 лв., те са напълно от локални доходи и съставляват една трета от парите, които се събират в общинската хазна от локални налози и такси. За тази година обаче те са изхарчени за заплати още до края на октомври. 


Не получава ли кметът на Сопот и чиновниците в администрацията най-големите заплати в Пловдивска област, репликира ръководителят на Общинският съвет Нели Пенева изявление на зам.-кмета Николай Новаков, направено преди медиите, че общинските съветници в Сопот и неговият ръководител са с най-големи заплати в Пловдивска област.  Заплатата на кмета и на част от общинските чиновници се обезпечават от страната, а на общинските съветници от локалните налози и такси, уточни Новаков. 

Ако се одобри заплатата на кмета да е 1700 лв., това значи, че той ще получава по-ниско заплащане от своя заместител и от кмета на Анево - единственото обитаемо място в общината отвън Сопот, разяснява ръководителят на Общинския съвет Нели Пенева.

 

В отговор на предлагането на Дойнов за понижаване на неговата заплата и на възнагражденията на общинските съветници пристигна предлагането на общинските съветници от Българска социалистическа партия Станислав Стоенчев и доктор Пепа Попова. Те оферират кметът да получава минимална заплата, ръководителят на Общинският съвет 90 % от нея, а всички общински е съветници да работят без хонорари.

Когато обаче се стигна до гласоподаване на предложенията, нито от тях не събра нужното болшинство. Предстои докладната бележка на Деян Дойнов да бъде прегледана на постоянно съвещание в Общинския съвет, както и останалите оферти, в случай че бъдат доказани на сесия. Тогава ръководителите на непрекъснатите комисии ще рапортуват, че комисиите не поддържат предложенията, а окончателното решение би трябвало да  бъде взето от съветниците.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР