Общинските съветници в София ще гласуват децата и младежите със

...
Общинските съветници в София ще гласуват децата и младежите със
Коментари Харесай

София гласува безплатни проследяващи устройства за деца със СОП

Общинските съветници в София ще гласоподават децата и младежите със специфични просветителни потребности да получават безвъзмездни проследяващи устройства, това се чака да стане на съвещанието на СОС в четвъртък, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Кандидатстването по мярката ще стартира от средата на декември, а през първата половината на януари се чака към този момент да има утвърдени заявки.

Председателят на Столичния общински съвет дружно с общинските съветници Диян Стаматов, Антон Койчев, Малина Едрева, Веселин Милев, Милка Христова и Карлос Контрера внасоха това предложение за безплатно даване на проследяващи устройства за деца и младежи със специфични просветителни потребности (СОП), а в тази категория попадат деца от аутистичния набор, с прочувствени и поведенчески разстройства, с отзивчиви нарушавания и други. За тях са планувани два типа устройства - едните, които са вид часовник и другите, които могат да се закачат на подобаващи за деца места, оповестиха от пресцентъра на общината.

През април тази година градският парламент одобри пилотен план за даване изцяло гратис на такива устройства на хора с деменция и Алцхаймер. Инициативата към този момент работи сполучливо и се употребява от 15 фамилии за техните възрастни близки. Всички разноски, в това число за месечните такси към мобилния оператор, се поемат от общината.

Идеята на общинските съветници е да се даде опция и на децата и младежите със СОП да получат гратис устройство, с цел да се обезпечи повече сигурност за тях и повече успокоение за техните родители.

Според ръководителя на СОС Георги Георгиев, търсенето на проследяващи устройства за деца и младежи ще е доста по-голямо. Над 5000 са единствено децата от аутистичния набор в София. Вече е обезпечено закупуването на устройствата, като те са контрактувани на преференциални цени.

За момента са определени 2 устройства, които да се употребяват от децата - " интелигентен часовник " и черно пластмасово квадратче, което наподобява на малко отдалечено. По думите на Георгиев батерията на устройствата устоя сред 1 и 2 дни. Родителят може да следи детето в действително време къде се намира. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР