Кандидатът за президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова се зарече

...
Кандидатът за президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова се зарече
Коментари Харесай

Силяновска: Договорът за приятелство с България не е вечен

Кандидатът за президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова се зарече да " подсети на българския президент ", че никой контракт не е " безконечен ".


Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, организира втори спор с претендента на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Стево Пендаровски преди втория тур на президентските избори.

На въпрос какво ще бъде посланието ѝ, когато се срещне с президента на България и представителите на Европейски Съюз, Силяновска отговори: " Ще му припомня преамбюла на Договора за другарство и добросъседство. Никой контракт не е безконечен и може да бъде изменен. В съглашението няма нито една дума за конституционните промени ".

" Същността е да се защитят правата на малцинствата. Те са предпазени тук. В България няма отбрана ", сподели още претендентът на ВМРО-ДПМНЕ.

Силяновска попита Пендаровски " по какъв начин може да дава обещание промени в Конституцията, откакто това не е негова подготвеност, а на депутатите ".

" Как по този начин никой не се сети да каже на тези от Съвета, Европейската комисия и всички останали, че това унищожава главните полезности на Европейски Съюз ", добави тя.

Пендаровски уточни, че вписването на българите в македонската Конституция е наложително изискване за продължение на договарянията.

" Това изискване не унищожава Македония, нито македонците, които приказват македонски език. Така се резервира целият ни македонски код... От множеството български претенции, които директно нападнаха македонската еднаквост отпреди три години, стигнахме единствено до това последно искане за българите в конституцията, което е голяма крачка напред. Всички останали нападки от България бяха против нашата еднаквост като македонци, които приказват македонски език, само че те бяха отхвърлени от Европа ", сподели досегашният държавен глава в телевизионния спор по телевизия " Телма ".

Пендаровски изясни, че няма по какъв начин една партия да поддържа Преговорната рамка с Европейски Съюз, а в това време да е срещу смяната на конституцията.

Първият тур на президентските избори в Северна Македония приключи с преднина за претендента на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова от към 180 000 гласа против Пендаровски. На 8 май ще се организира вторият тур, дружно с парламентарните избори. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР