Общинските съветници от Политическа група 5 Симеон Славчев, Иван Велков,

...
Общинските съветници от Политическа група 5 Симеон Славчев, Иван Велков,
Коментари Харесай

Общински съветници сложиха противогази заради новия завод за горене на боклук

Общинските съветници от Политическа група 5 Симеон Славчев, Иван Велков, Светльо Витков и Венци Мицов сложиха противогази по време на сесията на СОС през днешния ден (17 май). С този акт те предизвестиха сътрудниците си и столичани за заплахата от построяването на цех за изгаряне на боклуци (RDF), което е трета фаза от плана за Оползотворяване на отпадъците. От групата демонстрираха, че изрично се разграничават от признатия през днешния ден отчет на кмета Йорданка Фандъкова за вдишване на дълготраен заем от 67 млн. евро от Столична община за инсталацията.
Сподели с товите другари
Цялата стойност на плана е 157 млн. евро, а останалата част от парите ще дойдат Оперативна програма " Околна среща ". Заводът ще бъде построен на площадка на " Топлофикация " в региона на Централна гара. Мнозинството на ГЕРБ в СОС не се вслуша в рецензиите на Българска социалистическа партия и на Реформаторите, нито в предлагането на Политическа група 5 да се образува експертна работна група и да се прегледат всички други възможности на технологията - скарно изгаряне.
Обещанията на ГЕРБ
От ГЕРБ обясниха, че заработвайки, инсталацията ще понижи старите мощности на Топлофикация. Така цената на парното щяла да падне с 6%. Преди година от ГЕРБ твърдяха, че намаляването на топлинната сила ще е 10%. В момента RDF-ът е 28% от столичния отпадък, а през 2016 година той е бил 51%. Йорданка Фандъкова даде за образец същата апаратура в Копенхаген, а общинският консултант от Реформаторския блок Марта Георгиева я отвърна, че с тази апаратура се подтиква производството на отпадък.
Недоволство от опозицията провокира и това, че тя се е срещнала с отчета на кметицата Фандъкова два дни преди днешната сесия на Столичния общински съвет. Оказа се и, че столичанин е осъдил Столична община (СО) за отвод на достъп до социална информация по отношение на плана. В същото време съветникът от Българска социалистическа партия Альоша Даков е трябвало да попълни декларация за конфиденциалност, откакто е получил информация от дирекция " Управление на отпадъците " на Следствен отдел към окръжна прокуратура.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР