Общинските съветници от групата на „БСП за България“ да предложат

...
Общинските съветници от групата на „БСП за България“ да предложат
Коментари Харесай

С 10% да се намали такса „Смет“ за гражданите, предлага БСП-София

Общинските съветници от групата на „ Българска социалистическа партия за България “ да предложат понижаване с 10% на такса „ Битови боклуци “ за недвижимите парцели на жителите в София за 2021 година Това реши Градският съвет на Софийската организация на Българска социалистическа партия на своето първо онлайн съвещание. Приетата позиция е по отношение на идното гласоподаване в СОС на План-сметката за чистотата на столицата през идната година.

„ По този метод към 6 млн. лева ще останат разполагаем в фамилните бюджети на софиянци, които ще са им от помощ поради усложнената икономическата конюнктура в страната и столицата, обусловена от влошаващото се състояние с COVID-19 “, аргументират се социалистите.

Групата на Българска социалистическа партия ще предложи спомагателни 3 млн. лева, за миене на вътрешно-квартални улици, велоалеи в обсега на тротоарите и други места за публично прилагане, да бъдат планувани към разходната част на План-сметката за дейностите по събиране, транспортиране, неутрализиране в депа или други уреди на битовите боклуци и за поддържане чистотата на териториите за публично прилагане. Това предложение да бъде направено като мярка против ФПЧ и възстановяване качеството на атмосферния въздух.

Също по този начин, общинските съветници от левицата оферират читалищата на територията на Столична община да бъдат освободени от такса „ Битови боклуци “ за идната година. Предложението им е подбудено от затрудненото състояние и фрапантно понижените доходи от читалищна активност, поради противоепидемичните ограничения, през 2020 година

„ Анализът на планирането и осъществяването на План-сметките за непорочност на Столична община демонстрира, че е налице трайна наклонност през годините да се събират и изразходват все по-големи суми “, смятат столичните социалисти. Те показват, че в сериозната 2009 година София разполагаше със 130 млн. лева за разчистване на града, а през 2021 година са планувани над 220 млн. лева, което е със 70% повече.

„ При тези суми София би следвало да е най-чистият град в страната, тъй като тя събира най-вече средства на глава от популацията. Реалността обаче е друга. Въпреки непрекъснатото повишаване на събраните доходи градът остава все по този начин замърсен и прашен. Нещо повече - неприятното качеството на въздуха в София и нарасналото количество на фини прахови частици е в директна взаимозависимост с чистотата на града, и е разследване от извънредно незадоволителното миене на улици, тротоари и други обществени пространства “, акцентират от Българска социалистическа партия – София и напомнят, че това, най-сетне, беше прието и от кмета Фандъкова, която уточни натрупването на прахуляк, като съществена причина за нарасналите стойности на ФПЧ, нещо за което общинските съветници от групата на Българска социалистическа партия в СОС сигнализират повече от 5 години.

Градският съвет на Българска социалистическа партия – София смята, че в Столична община е сгрешен моделът на финансиране на дейностите по чистотата. Размерът на такса „ Смет” не се дефинира въз основа на нужните материално-технически и административни разноски по даване на услугата.

„ Системно е несъответствието сред плануваните разноски в План-сметката по чистотата и събраните доходи от такса „ Смет “. За интервала 2014 - 2019 година приходите от таксата надвишават разноските с над 170 млн. лева Този остатък, образуван от такса „ Смет “, продължава да се изразходва за други цели, макар законовата възбрана “, безапелационни са социалистите.

Ако направените от групата на „ Българска социалистическа партия за България “ оферти и причините към тях не бъдат признати от болшинството в СОС, общинските съветници от левицата ще гласоподават срещу приемането на План-сметката за чистотата през 2021 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР