Общинските съветници от „Демократична България“ Яна Тодоранова и Симеон Ставрев

...
Общинските съветници от „Демократична България“ Яна Тодоранова и Симеон Ставрев
Коментари Харесай

Демократична България уличи ГЕРБ в схема за милиони покрай въвеждането на билетната система в София

Общинските съветници от „ Демократична България “ Яна Тодоранова и Симеон Ставрев настояват, че са осветлили серия от обвързаности към ГЕРБ при избора на един от изпълнителите на към момента незавършената тикетинг система на София за над 85 милиона лв., оповестиха от пресцентъра на обединението. Според тях резултатът е дълготрайно по-неблагоприятни за Столична община условия за милиони левове при отчисленията от продажба на билети.

На изпълнителя „ Си Ен Си – София тикетинг систем “ е предоставено да изготви самичък критериите за асортимент на компаниите за пилотното внедряване на системата от трети страни. Избрани са четири компании, само че контракт е подписан с две. Едната от тях е „ Тикси “ АД, която получава 10% комисионна от продажбата на всички типове транспортни средства. Особеното е, че „ Тикси “ е част от консорциума „ Си Ен Си – София тикетинг систем “. Вторият контракт е с банка, чиито услуги се употребяват от „ Тикси “. Тя обаче има право на 4% комисиона при стеснен тип документи, които може да предлага, пишат от " Демократична България ".

„ Само в контракта на „ Тикси “ е планувана опция да предлага всички типове документи. От нейната привилегия да работят на 10% вместо на 4% комисиона се генерират вреди за общината, които Центърът за градска подвижност би получил за себе си “, разяснява съветникът от „ Демократична България “ Яна Тодоранова.

„ Тикси “ АД е с главен притежател Николай Недялков, някогашен изпълнителен шеф на “Информационно обслужване”. Тя печели поръчката в миг, в който Центърът за градска подвижност се управлява от сегашния общински консултант от ГЕРБ-СДС и някогашен консултант на Бойко Борисов Христиан Петров.

На нея и на свързани с Николай Недялков компании през последните години са предоставени редица поръчки от ЦГМ, сочат още от Демократична България.

“Освен построяването на новата билет система за над 85 милиона лв., скандална с големия си размер и подозрения за източване на публични средства, „ Тикси “ получава видеонаблюдение, превъзложено на „ Макс телеком “, приложението MPASS, по този начин и бързи контракти за под 30 000 лева “, сигнализира Тодоранова.

Друг акционер в „ Тикси “ е фондът NEVEQ. Той е финансиран с 20 милиона евро от Фонда на фондовете – държавна конструкция, която оперира с повече 1.2 милиарда лв.. Шефът на фонда по време на тази инвестиция е Светослава Георгиева, брачна половинка на Христиан Петров.

На 5 април 2021 година влизат още две вложения – 500 хиляди евро от БАКБ и 1 благ. евро от „ Си Ес Ай Еф “, който се има от Цветелина Бориславова. Тя придобива привилегировани акции, които ѝ дават право да взе участие във вземането на значимите решения на „ Тикси “.

Тикси “ АД подписва поредност контракти с ЦГМ, в това число скъпата тикетинг система. ЦГМ е управлявана от Христиан Петров, преди консултант на Бойко Борисов, в този момент общински консултант от ГЕРБ-СДС. Фондът на фондовете с изпълнителен шеф Светослава Георгиева, финансира „ Тикси “. А Цветелина Бориславова в този момент е акционер с решаващо въздействие при вземането на решения. Всички участници ли ви се костват свързани? “, пита Яна Тодоранова.

Допълнително към главния контракт за тикетинг системата е подписан анекс за внедряване в третия метродиаметър за още 2 милиона лв.. Все още обаче двете системи – на ЦГМ и „ Метрополитен “ не са интегрирани и системата не може да се употребява в подземния градски превоз. Това поражда риск “Тикси” да претендира за неустойки от неосъществени доходи от продажбата на билети, декларират от Демократична България.

„ Реших обществено да попитам няколко пъти и кмета на София Йорданка Фандъкова, и изпълнителния шеф на „ Метрополитен “ Стоян Братоев дали има заплаха „ Тикси “ да изискат наказателна клауза, че тикетинг системата не е внедрена на всички места. Не получих никакъв отговор. Изпратих публично запитване до Йорданка Фандъкова за това, че ЦГМ и „ Метрополитен “ вземат решение да не изпълнят контракта с консорциума, в който взе участие и „ Тикси “, съобщи съветникът Симеон Ставрев.

Обобщено обстановката наподобява по този начин: тикетинг системата коства 85 милиона лв., подписано е в допълнение съглашение от 2 милиона лв., а консорциумът има право да осъществя до 10 милиона лв. доходи от продажбата на транспортни документи. И на всички места има свързани лица. “Ощетени ли са софиянци с поредицата контракти за построяването на тази система - това би трябвало да отговорят способените органи “, счита Симеон Ставрев.

Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР