Общинските съветници от БСП настояват Столична община да разреши издигането

...
Общинските съветници от БСП настояват Столична община да разреши издигането
Коментари Харесай

Социалистите искат да има паметник на децата, загинали между 1923 -1944 г.

Общинските съветници от Българска социалистическа партия упорстват Столична община да позволи издигането на монумент на децата, починали по време на трагичните спорове в България в годините 1923 -1944 година и по този метод да отговори на упованията на българите, за които ориста на убитите деца е болежка и памет. Това се споделя в отчета, който групата на " Българска социалистическа партия за България " внесе за разглеждане в Столичния общински съвет.

В него се напомня, че в интервала 1923 -1944 година по принудителен метод губят живота си повече от 200 български деца, както и над 3000 еврейчета, умряли при българското депортиране от Егейска Тракия и Македония.

Според тях би трябвало да има място, където без разлика от персоналните си политически пристрастия да сложим цвете с печал за това, което възрастните са предизвикали на най-малките българи. Идеята е върху паметника, добре съчетаващ се със средата и с минимална интервенция в нея, да има надпис: " Никога повече! "
 Областната администрация на София си изми ръцете за мястото на МОЧА
Областната администрация на София си изми ръцете за мястото на МОЧА

Изпратена е експертиза на столичния областен кмет Трайчо Трайков

На процедура се сътвори национално придвижване за построяването на паметника. В банковата сметка са налични съвсем 40 000 лв., като акцията за набиране на нужните средства продължава . Скулпторът проф. Иван Славов подари безплатно плана за паметника на децата. Мястото в Борисовата градина, край езерото зад Братската могила, бе определено от починалия към този момент акад. Светлин Русев. Предложението получи утвърждение от проф. арх. Атанас Ковачев, началник на екипа, изработил Подробния организационен проект на парка, както и от основния проектант на София Здравко Здравков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР