Общинските жилища, здравната инфраструктура и запазване на зелените площи са

...
Общинските жилища, здравната инфраструктура и запазване на зелените площи са
Коментари Харесай

Иван Таков: Общински жилища, здравна инфраструктура и запазване на зелените площи са приоритетите в нашия доклад за бюджета на СО

Общинските жилища, здравната инфраструктура и опазване на зелените площи са главните наши цели в отчета ни за Бюджет 2024 на Столична община. Това съобщи Иван Таков, водач на Българска социалистическа партия - София и ръководител на групата на локална коалиция " Българска социалистическа партия за България " в СОС, оповестиха от пресцентъра на партията.

" Във връзка с нуждата Столична община да може да организира съответна жилищна политика и за превъзмогване на дефицита на общински жилища, както и нуждата от ремонт на съществуващите такива, предлагаме да се плануват в допълнение средства в размер на 18 млн. лева, съобщи той. - В осъществяване на уговорката ни за възстановяване на здравните грижи и здравната инфраструктура, както и финансовото подсилване на общинските болнични и доболнични заведения и за гарантиране на даване от тях на качествена и налична здравна услуга, предлагаме увеличение на средствата за активност " Здравеопазване " с 16,2 млн. лева За вътрешнокварталната инфраструктура, създаване на спортни и детски площадки, отделяне и строителство на паркинги, в това число рехабилитация и главен ремонт на релсов път и контактно-кабелна мрежа предлагаме да бъдат планувани в допълнение средства в размер на 15.4 млн. лева, а за опазване на зелените площи и паркове в Столична община предлагаме увеличение на средствата, планувани за отчуждаване/придобиване на земя с 10 млн. лева ".

Според Иван Таков препоръчаният бюджет на Столична община тази година от кмета Васил Терзиев и ПП-ДБ-СС не дава изясненост за политиките, които те считат да организират и да отстояват през актуалната година. " Очаквахме доста по-смели дейности, които да бъдат отразени в него. Това, което виждаме, е добре познатият ни бюджет на ГЕРБ с малко разбъркване в някои от позициите. В този тип ние няма да го подкрепим на сесията на следващия ден. Разбираме, че това е първият бюджет, който най-многобройната политическа група в СОС, кметът и администрацията вършат, само че точно по тази причина чакахме много по-смели ходове от тях, разяснява той. - В нашия отчет с различен бюджет, който предлагаме да бъде подсилен на сесията на следващия ден, показахме, че приходите в оферти ни от кмета и ПП-ДБ-СС бюджет са подценени. Успяхме да извадим към 72 милиона лв. повече от данъчните и неданъчни доходи на Столична община. И ги разпределихме по метод, който е извънредно значим и би бил потребен за града, съгласно нас ".

Иван Таков съобщи, че казусът с общинските жилища е един от най-големите на Столична община. " От години го адресираме към ръководещите от ГЕРБ и кмета Йорданка Фандъкова, само че до момента те по този начин и не намираха решение. Дори не направиха изпитание в тази посока, макар че говореха за осъществяване на някаква жилищна политика. Резултатът от говоренето на ГЕРБ е напълно явен - сега общинските жилища в София са към 6000 при 120 000 през 1990 година, разяснява той. - За нас, общинските съветници от Местна коалиция " Българска социалистическа партия за България ", един от главните цели е Столична община да има лична жилищна политика. Такава, каквато има всяка една сериозна европейска столица. Можем да защитим тази наша позиция с един образец. В Столичния градски превоз има дефицит на водачи. Причината - заплатите са ниски, изискванията на труд са неприятни, наемите в София са високи, няма места в детските градини. Единствено покачването на заплатите на водачите в градския превоз няма да реши този проблем. Трябва да подобрим изискванията на труд. Да им предложим общински жилища с търпим наем, който да е изцяло наличен за заплащането, което получават. Да подсигуряваме места за децата им в яслите и детските градини. Примерът ни е с водачите в градския превоз, само че се отнася за всички други специалности, които обезпечават жизненоважните функционалности на града ни. Ако осигурим всичко това, ще създадем тези специалности привлекателни и ще решим казуса с дефицита на експерти в другите браншове. Това ще разреши градът ни да се развива обикновено. В противоположен случай - всичко затъва ".

Лидерът на столичните социалисти добави, че 10-те милиона лв. за изкупуване на земя и опазване на зелената система в града са извънредно незадоволителни, защото казусът е огромен и от години е неглижиран, само че е време да му бъде отделено внимание и да стартират действителни дейности по оправянето с него. " За общинските лечебни заведения и поликлиники сме отделили 16,2 милиона лв.. С тях най-малко ще стартираме да подобряваме хигиеничните и санитарни условия в общинските здравни заведения. Почти на всички места са нужни съществени поправки, сподели още Иван Таков. - Предлагаме също 12 милиона за ваучери за храна за общинската администрация и за общинските предприятия, защото заплатите на работещите там не са по никакъв начин високи. Нашите оферти са рационални. Ако сътрудниците от общинския съвет ги одобряват, градът и софиянци ще имат изгода от това ".

Председателят на групата на Местна коалиция " Българска социалистическа партия за България " означи, че в един бюджет в никакъв случай няма задоволително пари за всичко. " Има обаче от къде да бъдат взети средства, с цел да бъдат ориентирани за възстановяване на живота на хората в града. За образец можем да дадем, че от финансовата стратегия всяка година остават по 200-300 милиона, които не се изразходват и се трансферират за идната, съобщи той. - В момента не виждаме да се провеждат процедури за всичките задължения, които са поети от кмета и ПП-ДБ-СС в финансовата стратегия, а към този момент сме март. В нея има огромни инфраструктурни обекти, а цената й е над 600 милиона лв.. Нашето терзание е, че в края на тази година още веднъж ще бъде регистрирано несъблюдение на огромна част от тях. И още веднъж упованията на столичани ще бъдат излъгани... Проблемите в града са доста и няма по какъв начин да бъдат решени за една година. Затова би трябвало методът да е рационален и удобен - общинските жилища, детските градини и учебните заведения, паркирането, опазването на здравето... това са нашите съществени цели за тази година. Бюджетът на Столична община е отражение на политиките на ръководещите. В оферти от кмета и от ПП-ДБ-СС бюджет ние не виждаме нито каква е тяхната политика за града, нито какви са техните цели за годината ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР