Общинските фирми са в лоша среда, защото корупционните възможности на

...
Общинските фирми са в лоша среда, защото корупционните възможности на
Коментари Харесай

Янко Станев: Общинската икономика е стълб в социалната политика, тушира несправедливостите в обществото 


Общинските компании са в неприятна среда, тъй като корупционните благоприятни условия на техните съперници са по-големи, съобщи в студиото на Дарик Варна зам.-председателят на локалния парламент в морската столица и градски водач на Съюз на демократичните сили Янко Станев. Той даде за образец частни траурни организации, чиито сътрудници „ висят в лечебните заведения и употребяват скръбта на околните на покойниците ”. Заради такива практики пазарният дял на „ Обреди ” за последните 10-15 години намалял от 75 % на 38 %.

Служители на ДАНС са проверявали варненска общинска компания, сподели още Станев, който обаче не пожела да разкрие името на сдружението. Той се разгласи прокуратурата да влезе и в други компании, както изиска сътрудника му в Общинския съвет Борислав Гуцанов (БСП) за „ Градски превоз ”.
„ За да увеличим приходите на „ Градски превоз ”, би трябвало да се вдигне цената на билетчето. Няма по какъв начин компания с такава цена на билетчето да е на облага. Ние не търсим облага, а баланс. От общинските компании желаеме да реализират активност, която допълнително случаи е и обществена, а в това време те са стопански субекти и търсят по-голяма облага.

Общинската стопанска система е дирек в обществената политика и в огромна степен тушира несправедливостите в обществото, които се получават поради неравенството ”, разяснява Станев. Той добави, че „ Градски превоз ” може да излезе на облага след оптимизация на транспортната скица и секване на нелоялната конкуренция на такситата. Янко Станев се разгласи срещу това ДКЦ-тата да бъдат търговски сдружения, защото за разлика от частните здравни заведения не могат да връщат пациенти. Според него опазването на здравето във Варна е низвергнато и като образец уточни, че лечебните заведения в Пловдив получават от Здравната каса два пъти повече пари.

Въпросът за приватизация на общински компании не стои на дневен ред, добави Станев, който поддържа желанията за проверка на приватизационните покупко-продажби.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР