Общински кметове от ГЕРБ във Великотърновска област бият тревога, че

...
Общински кметове от ГЕРБ във Великотърновска област бият тревога, че
Коментари Харесай

Общински кметове от ГЕРБ бият тревога за хаос и финансов колапс в държавата

Общински кметове от ГЕРБ във Великотърновска област бият паника, че страната е в безпорядък и финансов колапс. Народните представители от ГЕРБ за Великотърновския район Димитър Николов и проф. Костадин Ангелов поддържаха думите на кметовете, само че не показаха особена вяра за съставянето на ново държавно управление, оповестява „ Труд “.

По време на държавното управление „ Борисов 3 “ вложенията във Велико Търново и района за четири години надвишават 160 млн. лв. по линия на разнообразни национални стратегии. Няма община, която да не е получила средства за осъществяване на значими инфраструктурни планове – пътища, улици, ВиК, площади, както и за учебни заведения и детски градини. Това съобщи пред публицисти във вторник кметът на Велико Търново и ръководител на НСОРБ Даниел Панов.

На брифинга участваха кметовете от ГЕРБ на общините Горна Оряховица, Лясковец, Свищов и Елена, както и депутатите проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов.

Кметът Даниел Панов разгласи, че единствено за Велико Търново и общината осъществените планове с държавно финансиране в мандат 2017-2021 година са на обща стойност 28,2 млн. лв..

Той посочи, че в региона над 112 млн. лв. са вложени в пътна инфраструктура – поправки на близо 100 км третокласни пътища (Присово – Миндя), (Велико Търново – Михалци – Мусина – Павликени), (Хотница – Русаля), (Самоводене – Ресен – Обединение – Стефан Стамболов – Масларево), (Велико Търново – Преображенски манастир), (Свищов – Вардим) и други

„ Правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов бе национално отговорно, подпомагаше всички общини, без значение от коя партия е повдигнат кметът. Инвестираха се средства във всеки един сектор.

При последното постоянно държавно управление обаче бяха забравени всички значими планове както за района, по този начин и за Северна България – Автомагистрала „ Хемус “, Автомагистрала „ Русе – ВТ “. Това е пагубно освен за стопанската система на Велико Търново, само че и за цяла Северна България. Най-големият проблем през последната година бе цялостното отвращение на Кирил Петков като министър председател да комуникира с общините. Няма да ви напомням одисеята със описите за пътните и ВиК-проектите на общините, където загубихме толкоз доста скъпо време. Няма да ви подсещам какъв брой пъти сме упорствали за решение за обезщетения за цените на енергоносителите за общините. Кога бяха решени тези въпроси? Едва в края на предишното Народно заседание и то с помощта на депутатите от ГЕРБ. А за пътищата – стъпка напред направи служебният кабинет “, разяснява още Даниел Панов.

Градоначалникът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев съобщи, че през последните две години общините в страната са в безпорядък.

„ Никой не знае дали републиканският бюджет ще бъде признат и по кое време общините ще могат да работят с него. При ръководството на ГЕРБ имаше ясни и строги критерии при реализирането на планове “, уточни инж. Добрев.

Кметът на Лясковец Ивелина Гецова е безапелационна, че това, което общинската администрация е съумяла да осъществя през последните две-три години, е със средства, обезпечени от държавното управление на ГЕРБ.

„ Една община без настоящ бюджет е прехрана ден за ден. През последната година проблемите се задълбочиха. Държавата и общините наподобяват болен организъм, попаднал в ръцете на знахари. Вече сме в края на компесаторните механизми “, сигнализира Гецова.

Управникът на община Свищов Генчо Генчев акцентира, че е съществено е нарушена връзката сред държавната и локалната власт.

„ По времето на ГЕРБ ние знаехме при кого да отидем, пред кого да сложим въпроса, да начертаем периоди и да ги осъществим. Тук задаваш едни въпроси, само че насреща няма кой да ги чуе. Пращахме едни информации и писма, само че виждаме, че две години единствено анализирахме, без съответни резултати от тези разбори. Ако не бяха българските общини на местата си с опита, който имат, страната нямаше да се оправи с последните две години. Лутаме се, а резултатът е кризи-здравна, икономическа, обществена, политическа, институционална, пенсионна, бюджетна… Отговорността обаче се пада напълно на българските общини. При ръководството на експериментьорите имаше даже разпра и експанзия, които бяха ориентирани и към Община Свищов “, показа Генчо Генчев.

На въпроса какво ще се случи с страната при едни нови предварителни избори кметът на Велико Търново и ръководител на НСОРБ Даниел Панов отговори, че работата както на националната, по този начин и на локалната власт още веднъж ще спре за интервал от 2 или 3 месеца, което ще е пагубно. Той прикани политиците да не помнят партийните си пристрастия и да мислят за народа.

„ При кабинета „ Борисов “ хората гласоподаваха за полезности, а в този момент всичко е сведено до облекчаване на битови потребности. Държавата беше счупена до степен на безредица “, посочи проф. Костадин Ангелов.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР