ОБЩИНСКА БАНКА © Надежда Чипева Кандидатът е 100% на CAIAC

...
ОБЩИНСКА БАНКА © Надежда Чипева Кандидатът е 100% на CAIAC
Коментари Харесай

Само неизвестен фонд от Лихтенщайн подаде оферта за Общинска банка

ОБЩИНСКА БАНКА

© Надежда Чипева Кандидатът е 100% на CAIAC Fund Management AG, ръководещо сдружение, работещо по лихтенщайснките закони, с регистрация в град Бендерн
Още по тематиката
До петък ще се отсеят претендентите за Общинска банка

По неофициална информация няма интерес от стратегически вложители, само че има най-малко един претендент закупил информативен меморандум
15 ное 2017
Общинска банка се продава с писма до банки и фондове в България и публикация във " Файненшъл таймс "
от Дневник,17 окт 2017
София продава каузи си в Общинска банка за най-малко 46 млн. лева

Оферти от претенденти за 67.65% дял ще се подават до началото на декември
3 окт 2017
От общинска към частна банка

Софийска община продава каузи си в Общинска банка
27 юли 2017
Започва оценка на Общинска банка за продажбата й

Консорциумът " Камбуров & съдружници – Грант Торнтон - Транзакта " е новият съветник за приватизацията на каузи на Столичната община
5 фев 2014
Приватизацията на Общинска банка още веднъж излиза на дневен ред

Ако се стигне до действителни дейности, съгласно общински съветници е изцяло допустимо към средата на 2014 година банката да бъде продадена
8 окт 2013 " Новито Опортюнитис " е единствената компанията подала оферта за 67.65% от каузи на Общинска банка, оповестиха от Столичната общинска организация за приватизация и вложения (СОАПИ). Срокът изтече в края на работния ден на 4 декември 2017 година Според осведомени с офертата, препоръчаната цена е по-висока от заложената минимална сума за каузи на Столична община от 45.65 млн. лева

Кой е претендентът

Компанията подала оферта е записана в Лихтенщайн и е 100% на CAIAC Fund Management AG - ръководещо сдружение, което предлага капиталови фондове, работещо по лихтенщайнските закони и с център на регистрация в град Бендерн, Лихтенщайн. Дейността му се контролира от локалния аналог на българската Комисия за финансов контрол.

Дейността на CAIAC е по структуриране и ръководство на капиталови фондове, групови капиталови решения, различни капиталови принадлежности. Според информация на интернет страницата на сдружението акционерният му капитал е 1 млн. швейцарски франка. Услугите, които дава са за частни вложители, попечители, застрахователни компании, банки, снабдители на финансови услуги. Това значи, че може да кандидатства и от името на друго лице.

В условията за претендентите в състезанието за банката беше записано, че могат да вземат участие стратегически и финансови вложители, чийто краен притежател не може да е регистриран в офшорна зона, както и да има просрочени вземания към страна и община. Лихтенщайн не попада в описите на Европейски Съюз с офшорни зони. От началото на 2016 година отпада и от лист на Министерството на финансите у нас на страните /териториите, които са юрисдикции с преференциален данъчен режим съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане. До тогава е бил в този лист.

В критериите беше записано още, че стратегическите вложители би трябвало да бъдат български банки или такива от Европейското икономическо пространство с уеднаквен по скалата на S&P рейтинг най-малко ВВ-. Минимален капитал от 20 млн. евро е нужен за финансовите вложители, които би трябвало да потвърдят и опит в ръководството на фондове, финансови активи и акционерни участия.

В известието на СОАПИ се споделя, че конкурсната комисия е отворила офертата (на 5 декември, вторник – бел. ред.) на претендента в наличието на надзорния съвет на организацията. Следва тази комисия да ревизира дали офертата дава отговор на изискванията на състезанието и да изготви отчет, той ще бъде импортиран посредством надзорния съвет на организацията в Столичния общински съвет (СОС), който упражнява общинския надзор над банката и който би трябвало да вземе решение ще продава или не. Ако реши, че ще одобри офертата на единствения претендент, следва инспекция от Българска народна банка на претендента дали дава отговор на условията на банковото законодателство, дали има задоволително средства да обезпечи развиването на банката за напред, да я поддържа финансово в бъдеще при положение на потребност и прочие

Процедурата

На другите стадии в хода на процедурата от СОАПИ не даваха информация – какъв брой и кои компании са показали интерес, закупили конкурсна документацуя и информативен меморандум и прочие По време на процедурата имаше неофициална информация, че няма проявен интерес от стратегически вложители – български или европейски банки, а единствено от финансови вложители, като има най-малко един претендент закупил информативен меморандум. В понеделник, при разкриване на нов офис на организацията за работа с вложители изпълнтелният й шеф Владимир Данаилов беше съобщил, представен от " Медиапул ", че има един евентуален претендент – финансов вложител от чужбина. По думите му в хода на процедурата е имало интерес от три компании – две от чужбина и една българска. Две от тях се отказали от закупуване на информативен меморандум, допълнил Данаилов.

От оповестеното при започване на октомври решение на общинарите за началото на състезанието стана ясно, че конкурсната документи за 5 хиляди лева не съдържа информативен меморандум, въз основата на който да се изготви оферта. Той се закупува настрана, като цената му е 20 хиляди лева, а депозитът за присъединяване е левовата равноценност на 3 млн. евро. Консултант по процедурата е консорциумът " Грант Торнтон - Транзакта ", който по думите на Данаилов е изготвил и оценката на банката за продажбата.

Интересът към предлаганите по-малки банки напоследък е главно от локални играчи, искащи лиценз, видно от опитите за продажба на банка " Виктория ", в състезанията за която досега са се включвали в разнообразни конфигурации компании, следени от Алексей Петров и Васил Божков.

Тежести

При минималната търсена сума за Общинска банка оценката е към 75% от счетоводната стойност, което е относително задоволително равнище по отношение на тези в Европа като се изключи проблематичните италиански банки. Сделката за ОББ се подписа при над 110% цена към личен капитал (P/B).

Върху оценката за " Общинска " тежат обаче миноритарните акционери - няколко компании с общо 27% дял, близки от Христо Ковачки. Допреди няколко години той посредством няколко следени от него компании имаше блокираща квота в Общинска банка, дадена му посредством смяна в устава й, като по този начин успяваше да я управлява и да финансира компаниите си по сходство на модела КТБ. След интервенция на Българска народна банка уставът беше изменен и въздействието му свито. Той обаче пробва да си върне контрола посредством правосъдни каузи, които към момента не са завършили. Банката още има експозиции за към 18 млн. лева към неговата група.

Към края на септември 2017 година Общинска банка е с активи за над 1.5 милиарда лева, което я слага на 15-о място в бранша от общо 27. Собственият й капитал е 93.7 млн. лева Ценното в Общинска банка е финансирането на общините, където по личните й оценки има пазарен дял от 42%. Като обслужваща банка на обществени институции взе участие в съфинансирането на финансови планове, изпълнявани по европейски стратегии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР